Cehia "nu este forţată să adere la Pactul fiscal"
Cancelarul Germaniei Angela Merkel spune că ţara sa nu exercită presiuni asupra Cehiei să se alăture pactului bugetar european dacă autorităţile de la Praga vor să analizeze încă impactul documentului.
03 Aprilie 2012, 19:55
Cancelarul Angela Merkel dă asigurări că Germania nu va face nicio presiune asupra Republicii Cehe pentru ca această ţară să se alăture pactului bugetar european vizând întârirea disciplinei financiare în Uniunea Europeană.
Aflată într-o vizită oficială la Praga, doamna Merkel a apreciat faptul că Cehia tratează foarte serios pactul de stabilitate, pe care îl va putea semna mai târziu, dacă acum nu doreşte să o facă.
Cehia şi Marea Britanie sunt singurele ţări din Uniune care au rămas în afara acestui pact.
Guvernul de la Praga şi-a argumentat decizia prin faptul că documentul nu stabileşte în mod clar un plafon al datoriei publice şi că ţările care nu fac parte din zona euro nu au putere de decizie.
Angela Merkel a declarat că Germania nu a forţat Cehia să semneze Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, care vizează consolidarea disciplinei fiscale la nivelul UE.
Cehia şi Marea Britanie sunt singurele state din Uniune care au refuzat să îşi pună semnătura pe documentul aprobat la începutul acestui an, decizie pe care premierul ceh Peter Necas a argumentat-o atunci prin lipsa de consens asupra acestei teme pe scena politică de la Praga.
Cehia "doreşte o zonă euro stabilă"
Pentru Germania este important ca tratatul să fie semnat în primul rând de ţările care folosesc moneda euro şi ca prevederile sale să fie luate în considerare de Cehia.
"Eu cred că Praga a lăsat, de fapt, o uşă deschisă pentru o eventuală semnătură în viitor" - a spus Angela Merkel, negând în acelaşi timp informaţiile că Berlinul ar fi condiţionat sprijinul tacit pentru extinderea Centralei Atomo-Electrice ceheşti de la Temelin, din apropierea graniţei cu Bavaria, de semnătura lui Necas pe tratat.
Premierul ceh Peter Necas nu a oferit o explicaţie clară pentru refuzul de a semna documentul în cauză.
"O treime din exportul nostru merge către Germania, deci, da, este în interesul nostru ca zona euro să fie stabilă. Aceasta va trebui să se integreze însă şi mai mult pentru a supravieţui şi este nevoie de o uniune fiscală. Integrarea trebuie să fie însă economică şi nu politică.
"Criza actuală nu este cauzată doar de comportamentul iresponsabil al unor guverne sau bănci, ci de probleme structurale ale economiei europene şi de lipsa de competitivitate. Cehia este pentru disciplină fiscală şi îndeplineşte toate condiţiile prevăzute în acel pachet legislativ, chiar dacă nu l-a semnat. Discuţiile despre marginalizarea unor ţări nu ajută pe nimeni", a concluzionat Necas, care de luni bune este acuzat că îşi apleacă prea mult urechea către aripa eurosceptică de pe scena politică cehă.
Euroscepticii nu s-au sfiit să îşi exprime opiniile nici astăzi, scoţând 16 găini în faţa Castelului din Praga, unde Angela Merkel s-a întâlnit cu preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus.
Astfel ei au dorit să îşi exprime opoziţia faţă de politica UE, care a dus la scumpirea ouălor înaintea Paştelui.
Protestul a fost organizat de fosta membră a Parlamentului European, Yanna Boboshikova, care doreşte să candideze la preşedinţia Cehiei anul viitor.