Cea mai veche cramă, descoperită în Armenia
Într-o peşteră din Armenia a fost descoperită o unitate de producţie a vinului, veche de 6 100 de ani.
Articol de Sorin Solomon, 11 Ianuarie 2011, 11:57
O unitate completă de producere a vinului, cea mai veche de până acum, 6 100 de ani, a fost descoperită într-o peşteră din Armenia, a anunţat o echipă internaţională de arheologi, citată de AFP.
Înaintea acestei descoperiri, cele mai vechi vestigii ale unei astfel de unităţi aveau circa 5000 de ani.
"Pentru prima oară, avem o imagine arheologică completă a unei unităţi în care se producea vin, veche de 6 100 de ani", spune Gregory Areshian, şef al lucrărilor arheologice şi director adjunct al Institutului de arheologie Cotsen de la Universitatea California din Los Angeles.
Printre obiectele descoperite se numără sâmburi de struguri, resturi de struguri presaţi, curmei de viţă atrofiaţi, o presă rudimentară, un vas de argilă folosit, se pare, pentru fermentaţie, cioburi de vase impregnate cu vin, o ceaşcă şi un bol pentru băut.
Descoperirea a fost făcută în aceeaşi reţea de peşteri în care s-a găsit, în iunie 2010, un mocasin de piele perfect conservat, vechi de 5 500 de ani, cea mai veche încălţăminte din lume.
Peşterile se află într-un canion din provincia armeană Vayotz Dzor, regiune la graniţa cu Iranul şi Turcia.
Săpăturile arheologice au început după descoperirea în 2007 a unor vechi sâmburi de struguri.
Analize chimice au confirmat datarea instalaţiilor şi a celorlalte obiecte, precizează arheologii care beneficiază de susţinerea parţială a National Geographic Society şi a căror comunicare este prezentată în ediţia electronică a Journal of Archaeological Science.
Analizele cu carbon radioactiv efectuate de cercetători de la Universitatea California au confirmat datarea.