CE vrea ca statele UE să poată confisca și vinde bunurile oligarhilor ruși
Prevederile se găsesc într-un pachet prezentat astăzi de Colegiul Comisarilor și care urmează să fie supus aprobării statelor membre.
Articol de Carmen Gavrilă, 25 Mai 2022, 21:31
Comisia Europeană dorește ca statele membre să poată confisca și vinde bunurile oligarhilor ruși, ale capilor interlopi, dar și cele provenite din încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Aceste prevederi se găsesc într-un pachet prezentat astăzi de Colegiul Comisarilor și care urmează să fie supus aprobării statelor membre. Până acum, Uniunea Europeană putea doar să înghețe bunurile oligarhilor ruși, dar, în ultima vreme, s-au înmulțit cererile ca acestea să fie și valorificate, inclusiv pentru susținerea și reconstrucția Ucrainei.
Comisia propune ca bunurile să fie mai întâi blocate cu un ordin judecătoresc, pornind de la suspiciunea că provin din activități ilegale, iar apoi, ele să poată fi confiscate și valorificate. Prevederile ar urma să fie aplicate oricăror persoane și entități implicate în activități de crimă organizată, dar și oligarhilor ruși, iar în acest punct intervine cealaltă componentă a pachetului schițat de executivul european, și anume extinderea listei de acte considerate infracțiuni în Uniune. Astfel, poate deveni infracțiune încălcarea sancțiunilor impuse de blocul comunitar unor state, persoane și entități din afara Uniunii.
Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders: Țintele noastre sunt atât cei care încalcă sancțiunile europene, cât și cei care facilitează ocolirea sancțiunilor, adică atât oligarhii, cât și cei cu care se asociază avocații lor, bancherii lor; toți aceștia vor putea fi acuzați de această infracțiune.
Rezervele Moscovei, acum înghețate în Uniune, se ridică la aproape 300 de miliarde de euro. Cu această sumă în minte, o bună parte a opiniei publice europene și unele state membre, ca țările baltice, ar vrea ca banii să fie confiscați și folosiți pentru a compensa măcar parțial distrugerile făcute de ruși în Ucraina, mai ales că nimeni nu se așteaptă ca, odată încheiată agresiunea, Moscova să plătească daune de război.