CE va propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova
Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a anunţat îndeplinirea de către Republica Moldova a criteriilor pentru liberalizarea regimului de vize.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 15 Noiembrie 2013, 12:30
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat, în urmă cu puţin timp, îndeplinirea de către Republica Moldova a criteriilor pentru liberalizarea regimului de vize.
În consecinţă, Comisia va propune ridicarea vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova.
La finalul discuţiilor de dimineaţă de la Bruxelles cu premierii României şi Republicii Moldova, Victor Ponta şi Iurie Leancă, José Manuel Barroso a subliniat importanţa cooperării dintre România şi Republica Moldova în domeniul energetic.
Proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni
El a menţionat proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni, dar şi proiecte din domeniul conexiunilor de energie electrică.
"Siguranţa energetică şi diversitatea resurselor sunt extrem de importante pentru Uniunea Europeană şi pentru vecinii noştri.
"Fiecare cetăţean European ar trebui să aibă acces la energie sigură şi ieftină.
"Nicio naţiune a Europei nu ar trebui să fie o insulă izoltă din punct de vedere energetic de reţelele comune.
"Ca membru al comunităţii energetice, Republica Moldova are dreptul să aleagă aceleaşi drepturi de acces la piaţa internă comună", a declarat José Manuel Barroso.
El a mulţumit României şi premierului Victor Ponta pentru sprijinul acordat Republicii Moldova.
"Mesaj foarte puternic pentru parteneriatul estic"
Vizita comună a celor doi premieri este un mesaj foarte puternic pentru parteneriatul estic, a apreciat premierul Victor Ponta.
El a spus că România are, practic, datoria de a se implica în parcursul Republicii Moldova pentru integrarea sa europeană, inclusiv prin susţinerea priectelor de interconectare cu spaţiul comunitar.
"Am indenitificat în acest moment, proiectele concrete atât de infrastructură energetică, cât şi de infrastructură de transporturi, care sunt dezvoltate şi pot fi dezvoltate în perioada următoare.
"Modul de finanţare, modul se implementare sunt, în acest moment, în lucru şi România, Moldova şi Comisia Europeană vor identifica şi vor prezenta toate resursele şi toate procedurile necesare pentru ca aceste proiecte esenţiale pentru Moldova şi pentru Uniunea Europeană să poată fi realizate", a arătat Victor Ponta.
Republica Moldova "va parafa acordul de asociere şi pe cel comercial"
Premierul Iurie Leancă s-a arătat convins că la Vilnius, la sfârşitul lunii, Moldova va parafa acordul de asociere şi pe cel comercial şi consideră că prin reforme accelerate ţara sa va putea să şi semneze documentele în cel mai scurt timp.
Republica Moldova ştie că proiectele de interconectare sunt în avantajul său, fie că e vorba de infrastructură, de transporturi, de energie electrică sau de gaze.
"Va fi mult mai simplu să atingem acest obiectiv de realizare a unui sistem energetic al Republicii Moldova mult mai sigur, mult mai puţin vulnerabil la tot felul de oscilaţii în regiune.
"Faptul că am reuşit în ziua de 27 august al acestui an să lansăm construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, vorbeşte despre faptul că suntem pe calea cea bună.
"Mă bucur să constat că lucrările pe acest gazoduct se derulează aşa după cum ne-am planificat şi sunt convins că în primul trimestru al anului 2014 vom reuşi să finalizăm gazoductul Iaşi-Ungheni", a precizat Iurie Leancă.
Vicepremierul român Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, şi vicepremierul moldovean, Valeriu Lazar, ministru al economiei, au semnat, ieri, la Bucureşti contractul de finanţare pentru gazoductul Iaşi-Ungheni.
Contribuţia România este de 5 milioane de euro din totalul de 26 de milioane necesare acestui proiect.
Uniunea Europeană contribuie cu 7 milioane de euro.