CE va analiza ajustarea alocaţiilor pentru copii de către Austria
Comisia Europeană va analiza îndeaproape legea din Austria privind ajustarea alocaţiilor copiilor străini.
07 Ianuarie 2019, 18:38
Comisia Europeană va analiza îndeaproape legea din Austria privind ajustarea alocaţiilor copiilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor, în ceea ce priveşte compatibilitatea ei cu legislaţia Uniunii Europene. În plus, executivul de la Bruxelles a precizat că, în principiu, legislaţia comunitară nu permite indexarea acestor beneficii. În România, au făcut front comun împotriva acestei măsuri - considerată a fi discriminatorie - atât ministrul de externe, cât şi cel al muncii, dar şi parlamentari din opoziţie.
Potrivit RRA, legea privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai lucrătorilor din Austria, în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului, a intrat în vigoare la 1 ianuarie în această ţară membră a Uniunii Europene. Într-o primă reacţie instituţională, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a anunţat că Bruxelles-ul va analiza legea îndeaproape în ce priveşte compatibilitatea ei cu legislaţia europeană.
Este şi o problemă de non-discriminare - a mai spus oficialul european: dacă muncitorii contribuie la sistemele de asigurare naţionale este de aşteptat să primească aceleaşi beneficii indiferent de naţionalitate şi de locul unde se află copiii. Ieri, ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că Guvernul României evaluează posibilitatea de a se adresa Curţii Europene de Justiţie în acest caz, denunţând exact faptul că noua lege austriacă ar încălca Tratatul Uniunii Europene şi ar fi o măsură discriminatorie pentru că românii care muncesc în Austria plătesc impozite şi taxe acolo şi contribuie la bugetul acestui stat.
Şi ministrul muncii, Marius Budăi, a subliniat astăzi, într-o declaraţie pentru RRA, că lucrătorii europeni trebuie trataţi egal în statele membre în care îşi desfăşoară activitatea, dreptul acestora la liberă circulaţie fiind unul dintre fundamentele Uniunii Europene şi ale pieţei unice. Din Parlament, atât reprezentanţi ai PSD, cât şi ai PNL şi-au exprimat, până acum, nemulţumirea şi îngrijorarea faţă de decizia Vienei care, potrivit statisticilor, va afecta aproximativ 14 000 de copii români ai căror părinţi muncesc în Austria.