CE: Trei ani drept de rezidență şi muncă pentru refugiații ucraineni
Comisia Europeană a propus astăzi acordarea automată pentru trei ani a dreptului de rezidență, muncă și protecție socială refugiaților ucraineni.
Articol de Radiojurnal, 02 Martie 2022, 20:46
Pe plan internațional se fac eforturi pentru pregătirea unui răspuns coordonat la criza umanitară care se prefigurează.
De altfel, ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite, Serghei Kisliţia, a denunțat astăzi de la tribuna Adunării Generale a ONU un genocid aflat în desfășurare în țara sa.
Potrivit unei estimări a Națiunilor Unite, Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o criză umanitară de proporții istorice în Ucraina.
Comisia Europeană a propus astăzi acordarea automată pentru trei ani a dreptului de rezidență, muncă și protecție socială refugiaților ucraineni.
Potrivit celor patru state membre care au graniță cu Ucraina, România, Polonia, Slovacia și Ungaria, mai multe de 650.000 de ucraineni ar fi ajuns pe teritoriul comunitar din 24 februarie.
Sesizată în regim de urgență, Adunarea Generală a ONU votează în această seară un proiect de rezoluție care condamnă Rusia pentru invadarea Ucrainei și cere Moscovei retragerea urgentă a trupelor.
Potrivit CNN, Ucraina a cerut Națiunilor Unite să reconsidere statutul de membru permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate.
Într-o alocuțiunea rostită în Camera Comunelor din Londra, premierul Boris Johnson a vorbit despre posibile crime de război în Ucraina.
Amintim că despre crime de război și crime împotriva umanității a vorbit ieri și procurorul Curții Penale Internaționale, care a anunțat deschiderea cât mai rapid posibil a unei anchete asupra situației din Ucraina.
Departamentul american al justiției a însărcinat 10 procurori să îi urmărească pe oligarhii ruși și pe toți cei care încalcă sancțiunile impuse Rusiei.
Azi-noapte, președintele american, Joe Biden, a anunțat interzicerea spațiului aerian al Statelor Unite pentru avioanele rusești, măsură deja instituită de Uniunea Europeană și Canada.
Între timp, cotațiile mondiale ale petrolului, gazelor și aluminiului au atins noi recorduri, iar inflația pe zona euro, corespunzătoare lunii februarie, a ajuns la 5,8%.