CE: Rusia vrea să influențeze alegerile și referendumul din R. Moldova
Executivul european amintește că sprijinul UE pentru R. Moldova este pe mai multe planuri.
Articol de Bogdan Isopescu, 30 Septembrie 2024, 19:04
Comisia Europeană confirmă îngrijorările autorităților de la Chișinău în legătură cu intensificarea eforturilor Rusiei de a influența alegerile prezidențiale și referendumul pe tema aderării la forul comunitar din 20 octombrie, din Republica Moldova.
Reprezentanții executivului european spun că lucrează cu responsabilii de la Chișinău pe mai multe direcții, pentru a contrabalansa din cerințele Moscovei.
În urmă cu două zile, Chișinăul aproxima că Rusia va cheltui aproape 100 de milioane de euro pentru a influența procesul electoral din Republica Moldova.
Consilierul președintelui Republicii Moldova pe probleme de securitate, Stanislav Secrieru, declara pentru Politico faptul că Rusia pare a-și dubla efortul financiar pentru a susține persoane și activități prin care să influențeze rezultatul votului moldovenilor.
Momentul este important pentru Chișinău nu doar din prisma alegerilor prezidențiale, dar și din prisma referendumului în care cetățenii moldoveni trebuie să răspundă dacă vor ca țara lor să se integreze în Uniunea Europeană.
Conform lui Secrieru, Rusia plătește de la propaganda fizică și online pentru dezinformare, până la votanţi vulnerabili sau nehotărâți.
Executivul european amintește că sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova este pe mai multe planuri.
Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei pe probleme de politică externă: Poate cel mai important instrument este faptul că am inclus Moldova în procesul de aderare și este stat candidat. Apoi este ajutorul european atât pentru economie, cât și pentru creșterea capacității Moldovei de a se apăra împotriva interferenţelor de orice tip. Este vorba de atacuri cibernetice, propagandă, manipulare.
După ce Rusia a lansat atacul asupra Ucrainei, Uniunea Europeană a livrat un sprijin de aproximativ 1,2 miliarde de euro Republicii Moldova pentru economie în ansamblu, dar și pentru a face fața acțiunilor de manipulare ale Moscovei.
Cel mai complex instrument este acordul de securitate între Moldova și Uniunea Europeană, acord prin care Chișinăul are acces și la fonduri pentru apărare.
Însă, conform surselor de la Bruxelles, apropiate de cadrul de colaborare cu Republica Moldova și pe fondul faptului că acest sprijin va avea efecte vizibile abia în timp, în acest moment, unul dintre cele mai eficiente instrumente împotriva manipulării Rusiei în Moldova este comunicarea între blocul comunitar și societatea din Moldova, inclusiv comunicarea din mediile de socializare.
La acest capitol, societatea românească are o contribuție crucială pentru a păstra Moldova pe drumul democrației.