CE propune măsuri pentru viitoarea uniune monetară
José Manuel Barroso spune că principalul mesaj al propunerilor Comisiei pentru o veritabilă uniune economică şi monetară este nevoia de disciplină şi solidaritate între statele UE.
29 Noiembrie 2012, 07:23
Comisia Europeană a adoptat miercuri, două documente pe care le consideră un răspuns la provocările momentului pentru economia europeană şi pentru zona euro.
Viziunea Comisiei Europene asupra unei veritabile uniuni economice şi monetare defineşte cele trei forme de manifestare ale crizei care afectează spaţiul comunitar şi propune acele măsuri capabile să readucă Uniunea pe drumul creşterii economice şi să îi redea statutul de actor mondial respectat.
Analiza anuală a creşterii economice pentru 2013 stabileşte domeniile prioritare în care fiecare stat membru al Uniunii ar trebui să acţioneze pentru relansarea sa economică, o creştere sănătoasă a numărului locurilor de muncă şi prosperitatea cetăţenilor.
Cu documentele adoptate la capătul multor ore de dezbateri, Comisia Europeană propune măsuri pe termen scurt pentru depăşirea crizei economice, ca şi o strategie pe termen lung pentru consolidarea uniunii economice şi monetare ce vizează ţările zonei euro, dar şi restul statelor Uniunii care intenţionează să adere la euro.
Acest din urmă document este viziunea Comisiei pentru ceea ce europenii intenţionează să fie o veritabilă uniune economică şi monetară, a cărei soliditate să permită pe viitor prevenirea şi depăşirea crizelor de genul celei actuale.
Modalităţile de consolidare a uniunii economice şi monetare urmează să fie aprobate de şefii de stat şi de guvern la Consiliul European de la jumătatea lunii decembrie, iar propunerile Comisiei Europene sunt o contribuţie pentru această uniune, la care va fi prezentat un raport cuprinzător realizat de preşedinţii principalelor instituţii europene responsabile.
Crearea unui buget al zonei euro privită cu reticenţă
Comisia Europeană a propus, între altele, crearea unui buget al zonei euro, idee discutată deja de şefii de stat şi de guvern în urmă cu o lună, dar care întâmpină destule reticenţe.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a spus că principalul mesaj al propunerilor Comisiei pentru o veritabilă uniune economică şi monetară este nevoia de disciplină şi de solidaritate între statele membre.
"Viziunea Comisiei Europene pentru o veritabilă uniune economică şi monetară se bazează pe metoda comunitară, permiţând zonei euro o integrare mai mare şi mai rapidă, păstrând, totodată, integritatea Uniunii Europene în general, aşa cum am afirmat întotdeauna.
Este important şi indispensabil pentru viitorul euro să existe o mai profundă integrare a zonei euro, dar, în acelaşi timp, vrem să facem acest lucru folosind metoda comunitară respectând tratatele cu instituţiile europene şi fiind deschişi tuturor statelor membre, inclusiv celor care nu sunt încă în zona euro", a spus preşedintele CE.
José Manuel Barroso a mai spus că atât propunerile pentru summitul din decembrie, cât şi cele din al doilea document, analiza creşterii economice pe anul viitor, au ca scop depăşirea crizei economice şi financiare şi revenirea Uniunii pe calea creşterii economice.
UE trebuie să se preocupe de şomaj
Preşedintele Barroso a spus că analiza căilor prin care statele membre vor putea ajunge la creştere economică anul viitor arăta nevoia urgentă de echitate şi justiţie socială.
Analiza arată, într-adevăr, că între preocupările statelor membre ale Uniunii pentru relansarea creşterii economice trebuie să se afle şi aspectele ce ţin de şomaj, ca şi consecinţele sociale ale crizei.
Studiul Comisiei Europene arată că în ultimul an numărul şomerilor în Europa a crescut cu două milioane, iar cifra totală a şomajului indică 25 de milioane de şomeri în întreaga Uniune.
O tendinţă îngrijorătoare este şomajul în rândul tinerilor, care ajunge în unele ţări la 50% din numărul şomerilor.
Comisia a cerut statelor membre să dezvolte o garanţie pentru tineret, prin care fiecare persoană cu vârsta sub 25 de ani să primească o ofertă pentru un loc de muncă.
Şi, de asemenea, Comisia a propus ca statele membre să ofere protecţie categoriilor celor mai defavorizate, un exemplu în acest sens fiind reducerea impozitelor pe venit pentru aceste persoane şi reducerea contribuţiilor pentru asigurările sociale.