CE pregăteşte un al treilea pachet pentru a sprijini agricultorii comunitari afectaţi de criză şi de secetă
Acest lucru se întâmplă în contextul în care pachetul numărul doi, în care este nominalizată şi România, întârzie să fie adoptat de miniştrii europeni ai agriculturii.
Articol de Bogdan Isopescu, 13 Iunie 2023, 20:09
Comisia Europeană pregăteşte un al treilea pachet pentru a sprijini agricultorii comunitari afectaţi de criză şi de secetă.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care pachetul numărul doi, în care este nominalizată şi România, întârzie să fie adoptat de miniştrii europeni ai agriculturii.
Cauza a fost inițial blocajul Ungariei în Consiliu, deși agricultorii maghiari beneficiază și ei de acest sprijin.
Cel de-al doilea pachet de sprijin, în valoare de 100 de milioane de euro, întârzie deja de două luni, spre nemulțumirea agricultorilor din România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria, țări afectate de importurile ieftine de cereale din Ucraina.
România trebuia să primească până acum 30 de milioane de euro, însă, pe măsură ce Consiliul se confrunta cu blocajul Ungariei, alte state din Uniunea Europeană au început să ridice întrebări despre ajutorul alocat strict către cele cinci țări de la granița cu Ucraina, iar semnele de întrebare și votul pentru cel de-al doilea pachet s-au transformat, se pare, în condiții.
Pentru a liniști apele, Comisia a majorat fondul pentru criză și a pregătit un al treilea pachet pentru restul țărilor comunitare, ce se confruntă însă cu alte tipuri de probleme. Comisarul european Janusz Wojciechowski:
Janusz Wojciechowski: 330 de milioane de euro vor fi destinate agricultorilor din celelalte 22 de țări europene, agricultori afectați de secetă, de prețurile energiei sau de cel al îngrășămintelor. Așteptăm informații suplimentare pentru a adopta acest al treilea pachet, dar sunt peste tot simptome de secetă.
Se pare că acum votul în Consiliu va fi comun pentru ambele pachete financiare dedicate agricultorilor. Asta înseamnă o prelungire suplimentară pentru adoptarea pachetului numărul doi, unde era inclusă și România. Motivul acestei întârzieri este faptul că executivul european așteaptă încă informații în legătură cu pierderile agricultorilor din restul continentului, beneficiarii pachetului numărul trei.