CE permite statelor membre de la graniţa de est să ia măsuri mai aspre privind migraţia ilegală instrumentată de Rusia
La graniţa Poloniei cu Belarus migraţia a crescut cu 66%. Autorităţile ruse echipează migranţii pentru acte de violenţă la graniţă.
Articol de Radio România Actualităţi, 11 Decembrie 2024, 23:06
Comisia Europeană a anunţat că le permite statelor membre de la graniţa de est a continentului să ia măsuri mai aspre pentru a combate migraţia ilegală instrumentată tot mai mult de Rusia ca parte a războiului hibrid.
Printre aceste măsuri poate figura şi suspendarea dreptului la azil, după cum a explicat de la Bruxelles, Bogdan Isopescu:
Comisarul european pentru securitate Henna Virkkunen spune că statele membre pot lua măsuri extraordinare pentru a combate valul de migraţie ilegală instrumentat de Rusia şi Belarus. Măsurile pot merge până la suspendarea dreptului de azil, însă doar în anumite condiţii.
Henna Virkkunen a precizat: Spre exemplu, poate fi limitat dreptul la azil, dar doar în condiţii stricte şi în limite legale. Măsura trebuie să fie temporară, proporţională şi pentru cazuri bine argumentate. În comunicarea către statele membre, Comisia Europeană explică foarte clar cum pot acţiona în aceste situaţii.
Conform Comisiei Europene, situaţia de la graniţa de est a Uniunii devine din ce în ce mai problematică din punct de vedere al securităţii, pentru că cei care intră sau vor să intre ilegal au crescut ca număr, iar Rusia şi Belarus aplică diverse tactici pentru a hărţui blocul comunitar.
Comisarul european pentru securitate, a mai spus că ceea ce vedem astăzi în legătură cu instrumentalizarea migraţiei de către Rusia este o situaţie excepţională. La graniţa Poloniei cu Belarus migraţia a crescut cu 66 de procente. Autorităţile ruse încurajează migraţia ilegală şi echipează migranţii pentru acte de violenţă la graniţă. De aceea trecem la un alt nivel de măsuri. Statele membre pot adopta măsuri excepţionale pentru a apăra graniţa externă a Uniunii, a
Pentru a veni în sprijinul statelor de pe graniţa de est, Comisia Europeană a pus alte fonduri la dispoziţie. Este vorba de 170 de milioane de euro pentru măsuri suplimentare şi dotări pentru gestionarea frontierei. Fondurile sunt distribuite către Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia, iar 16 milioane vor fi direcţionate către Norvegia. Ultima nu face parte din Uniunea Europeană, dar este supusă riscurilor de securitate care pot afecta ulterior blocul comunitar. Peste acest ajutor financiar, personalul agenţiilor europene, precum FRONTEX, Agenţia pentru Azil sau personalul EUROPOL este în teren pentru a ajuta autorităţile naţionale