CE: Pachet pentru redeschiderea turismului şi transporturilor #pandemie
Potrivit schiţei documentului, obţinută de RADIO ROMÂNIA, în cazul călătoriilor, CE menţionează că statele au fost de acord asupra unui protocol privind aplicaţiile de urmărire.
Articol de Carmen Gavrilă, 13 Mai 2020, 13:17
Comisia Europeană prezintă astăzi un pachet pentru redeschiderea turismului şi a transporturilor în Uniune pe perioada verii.
Potrivit schiţei documentului, obţinută de RADIO ROMÂNIA, în cazul călătoriilor, Comisia menţionează că statele membre au fost de acord asupra unui protocol privind aplicaţiile de urmărire pentru interoperabilitatea transfrontalieră, prin care cetăţenii vor fi alertaţi în legătură cu riscul de infectare atunci când călătoresc în Uniune.
Comisia stabileşte o deschidere graduală şi flexibilă a graniţelor interne şi o ridicare a restricţiilor de călătorie în zonele considerate mai puţin periculoase.
Comisia Europeană include un set de propuneri aplicabile pentru toate modurile de transport în statele membre şi între ele. Executivul european atrage atenţia că relaxarea sau impunerea de restricţii trebuie decise strict în funcţie de gradul de risc, de tipul de transport şi să nu fie adoptate restricţii generalizate ori discriminatorii.
Pentru informarea călătorilor şi turiştilor, Comisia va crea un website, cu o hartă interactivă, care adună toate informaţiile în domeniu primite de la statele membre.
În schiţa de pachet privind reluarea turismului şi transporturilor, Comisia are şi prevederi privind problema lichidităţilor în turism şi menţionează că Uniunea pune la dispoziţie 1 miliard de euro în cadrul Fondului European de Investiţii, care ar urma să garanteze împrumuturi de până la 8 miliarde de euro pentru 100.000 de întreprinderi mici şi mijlocii europene, inclusiv din turism.
Pachetul Comisiei se referă şi la controversata problemă a rambursării biletelor pentru zboruri anulate şi propune alternativa unor vouchere care să fie atractive şi flexibile, fără însă să devină obligatorii.
Pasagerii pot în continuare cere banii înapoi dacă nu le convin voucherele. Foarte important în propunerea Comisiei este iniţiativa de sprijin temporar pentru şomaj, care va asigura un ajutor de 100 de miliarde de euro statelor membre pentru a acoperi costurile naţionale ale schemelor cu timp de lucru redus şi pentru ca statele să poată astfel să păstreze cât mai multe slujbe.
(RS)