Ce noutate aduce scrutinul european din 2014?
Pentru prima dată, europarlamentarii îl vor alege prin vot pe preşedintele Comisiei Europene. Majoritatea ţărilor membre mai exact 21 dintre ele votează duminică.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 22 Mai 2014, 08:13
Cele 28 de state membre ar urma să desemneze 751 de eurodeputaţi.
Pentru prima dată, europarlamentarii îl vor alege prin vot pe preşedintele Comisiei Europene - instituţia executivă a Uniunii, care iniţiază legislaţia şi supraveghează punerea sa în aplicare.
Majoritatea ţărilor membre mai exact 21 dintre ele au stabilit ziua de votare pentru duminică 25 mai.
Excepţie fac Marea Britanie şi Olanda unde votul va avea loc joi, în Irlanda se va vota vineri, în Cehia singura ţară care a afectat 2 zile procesul electoral vineri şi sâmbătă iar în Malta, Letonia şi Slovacia se va vota sâmbătă.
Potrivit Tratatuluui de la Lisabona din acest an europarlamentarii sunt cei care îl vor desemna prin vot pe preşedintele Comisiei Europene.
Marile familii politice europene şi-au stabilit candidaţii pentru această funcţie care s-au confruntat deja în dezbateri directe.
Primele rezultate parţiale, publicate duminică spre luni
Temele de bază au fost crearea de locuri de muncă după criza gravă care a lovit din plin Europa, gestionarea fenomenului migraţie, politica externă europeană şi problemele legate de schimbări climatice şi energie.
Nu vom şti prea curând însă care dintre ei va conduce Comisia Europeană pentru că potrivit tuturor sondajelor nici unul dintre partidele europene nu va avea numărul suficient de locuri în parlament pentru a-şi ipune candidatul.
Primele rezultate parţiale vor fi anunţate chiar în noaptea de duminică spre luni.
La noi în ţară secţiile de votare se deschid duminică la ora 7:00 şi se închid la ora 21:00.
Pentru cele 32 de locuri care îi revin ţării noastre în Parlamentul European candidează 15 formaţiuni politice şi opt candidaţi independenţi.