Ce înseamnă Turkish Stream pentru Europa? Ce s-a întâmplat cu Nabucco?
In decembrie 2014, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a anulat planurile pentru conducta de gaz South Stream.
Articol de Claudia Marcu, 14 Octombrie 2016, 10:41
In decembrie 2014, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin a anulat planurile pentru conducta de gaz South Stream. Conducta ar fi trebuit sa aducă gaz din Rusia in Europa prin Marea Neagra, Bulgaria, Ungaria, Slovenia si Austria. Un proiect rival pentru Nabucco, o alta conducta de gaz care ar fi trebuit sa reducă dependența de gaz a Europei de Gazprom. Nabucco este însă un proiect blocat, in special din cauza lipsei unui volum suficient de gaz care sa justifice investițiile in construcția unei conducte cu o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi, spune Sijbren de Jong, expert al Centrului pentru studii strategice din Haga:
„Initial Nabucco împreună cu alte conducte făceau parte din așa numitul coridorul sudic de gaz. Coridorul încă trăiește, dar prin alte proiecte, fără Nabucco. A rămas conducta transanatoliana, care vine din Azerbaidjan si traversează Turcia si segmentul transadriatic, prin Grecia, Albania pina in Italia, segment pe care Gazprom-ul nu il poate folosi.”
A explicat pentru Radio Romania, Sijbren de Jong, expert in securitate energetica si relația cu Rusia. Dupa abandonarea South Stream, Putin a anunțat un proiect alternativ, Turkish Stream, iar acordul a fost semnat in urma cu câteva zile. Turkish Stream înseamnă de fapt doua conducte. Una pentru consumul intern al Turciei, care probabil va înlocui conducta transbalcanica existenta, care trece prin Ucraina pina in Turcia, fără a crea capacitate suplimentara. A doua conducta are o capacitate de 15,75 de miliarde de metri cubi de gaz. Pentru 8 pina la 10 miliarde de metrii cubi trebui găsite piețe alternative in sud-estul Europei. Singura tara in aceasta parte a Europei care ar avea nevoie de gaz este Italia, însă infrastructura nu are capacitate suficienta sau încă trebuie construita, adaugă Sijbren de Jong:
„Trebuie sa te întrebi care este de fapt motivul din spatele acestui Turkish Stream. Pentru ca nu este cel de a vinde volum mare de gaz in sud estul Europei, asa cum spun rușii. Mai degrabă, pe termen lung vor sa anihileze orice livrare de gaz din Azerbaidjan sau Iran.
In ultimii ani Gazprom nu a făcut decât sa lanseze proiecte multiple pentru conducte de gaz, cele mai multe fără sa ajungă sa fie vreodată construite. Sunt proiecte care nu au ca scop decât sa deruteze si sa dividă tarile europene. Comportamentul Gazprom trimite semnale confuze către Bruxelles, care încearcă sa comită unele tari pentru un coridor de gaz sau altul. Prin urmare, diplomatic rușii încearcă sa creeze confuzie, practic însă, in acest moment poate numai Turkish Stream este un proiect realist.”
A încheiat Sijbren de Jong, expert in securitate energetica si relația cu Rusia, de la Centrul pentru studii strategice din Haga - www.hcss.nl