Ce efecte are fumatul asupra pacienților bolnavi de COVID-19
Articol de Sergiu Şteţ, 27 Mai 2020, 19:49
Fumatul afectează în mod negativ capacitatea organismului de a combate infecția cu noul coronavirus, susţin experţii ruşi din cadrul Rospotrebnadzr, Serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației, echivalentul OPC-ului.
Ei au demontat mitul potrivit căruia fumatul, mai exact nicotina, ar putea proteja împotriva COVID-29. Ipoteza respectivă era bazată pe numărul redus al fumătorilor dintre pacienţii cu COVID-19 spitalizaţi, constatat în diverse studii din întreaga lume, transmite RADOR.
După cum au precizat experţii Rospotrebnadzor, dimpotrivă fumătorii fac de cele mai multe ori o formă gravă a bolii. Ei demontează teoria potrivit căreia fumătorii ar fi mai puțin expuși în fața unor infecții cum este coronavirusul pentru că se crede că nicotina ar bloca noul coronavirus să intre în celulele fumătorilor.
Conform datelor experţilor ruşi, la fumători COVID-19 apare într-o formă mult mai severă. Fumatul agresează funcția pulmonară, iar pentru organismul fumătorului este mult mai dificil să lupte cu boala respiratorie, cauzată de noul coronavirus, se arată în comunicatuol remis de instituţie.
În plus, la fumători consumul de tutun crește riscul contactării unei infecții cu noul coronavirus pe cale orală.
"Rospotrebnadzor solicită cetățenilor să-și protejeze sănătatea de consecințele devastatoare ale fumatului și să pună în aplicare recomandările medicilor, în contextul măsurilor luate pentru combaterea COVID-19", a avertizat Rospotrebnadzor.
La începutul lunii mai, experta Organizației Mondiale a Sănătății, Maria Van Kerkhove, coordonatoarea pe partea tehnică a echipei de răspuns la COVID-19 a OMS, a declarat că fumatul nu protejează împotriva infecției cu noul coronavirus și crește riscul unei boli mult mai severe.