CE califică drept dezinformare ştirile potrivit cărora UE va interzice, din anul 2035, repararea maşinilor mai vechi de 15 ani
În fiecare an, între 3 şi 4 milioane de maşini vechi dispar din statisticile statelor membre ale Uniunii.
Articol de Adriana Leu, 11 Martie 2024, 10:15
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 martie) - "Radiojurnal" - Realizator: Cristian Bâcâin - Comisia Europeană califică drept dezinformare ştirile potrivit cărora Uniunea va interzice, din anul 2035, repararea maşinilor mai vechi de 15 ani. Nimic din legislaţia propusă de executivul comunitar nu împiedică repararea autovehiculelor de o anumită vechime, precizează Comisia.
Reporter: Adriana Leu - Bruxelles-ul afirmă că dezinformarea a plecat de la un regulament propus de Comisie şi care include o definiţie a modului în care autorităţile din statele membre ar urma să decidă dacă o maşină defectă mai poate fi reparată. Potrivit reglementării propuse în cadrul unui pachet pentru combaterea poluării, maşinile cu o vechime de peste 15 ani şi cu defecţiuni majore la motor, transmisie, frâne sau direcţie nu vor mai putea fi supuse unor reparaţii semnificative, fiind clasificate drept reziduale şi retrase din uz prin casare. Bruxelles-ul mai spune că scopul definiţiilor este de a pune capăt unui anumit tip de fraudă.
În fiecare an, între 3 şi 4 milioane de maşini vechi dispar din statisticile statelor membre ale Uniunii. Multe sunt exportate ilegal şi vândute ca maşini rulate, deşi de fapt nu mai sunt utilizabile. Ar fi ocolită, astfel, legislaţia europeană în domeniul deşeurilor, care obligă întreprinderile să elimine în mod corespunzător vehiculele uzate. Aşadar, dacă deţineţi o maşină defectă care nu mai poate fi reparată, regulamentul propus ar specifica faptul că trebuie să o eliminaţi prin casare mai repede decât, de exemplu, să o lăsaţi să ruginească în natură sau chiar în garaj, unde poate genera scurgeri de substanţe toxice şi se pot irosi resurse preţioase.