CE analizează acordurile oficiale de parteneriat
Comisia Europeană analizează în prezent acordurile oficiale de parteneriat privind fondurile structurale și de investiții europene pentru perioada 2014-2020.
20 Mai 2014, 17:43
Comisia Europeană analizează în prezent acordurile oficiale de parteneriat privind fondurile structurale și de investiții europene pentru perioada 2014-2020.
Aceste acorduri de parteneriat au fost trimise de catre toate statele membre iar Comisia va formula observații în termen de 3 luni de la data depunerii lor. Romania nu mai inregistreaza probleme in absorbtia fondurilor europene si asteapta acum alaturi de alte stateraspunsul Comiseie Europene.
Atunci cand a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut noul set de acte legislative care reglementează următoarea rundă de investiții ale UE pentru perioada 2014-2020, Comisia Europeană anunta ca doreste o noua abordare a cheltuirii fonurilor europene.
Pentru prima oară, pachetul legislativ stabilea norme comune pentru fondurile structurale și de investiții europene care sa aiba impact asupra creșterii economice și a creării de locuri de muncă. Cu alte cuvinte, destinatia fondurilor europene trebuie sa fie foarte clar stabilita prin proiecte care, odata finalizate, sa fi avut impact asupra vietii cetatenilor europeni.
Conceptul de dezvoltare regionala inseamna, in opinia oficialilor europeni, incurajarea cresterii economice regionale si a crearii de locuri de munca, investitii in IMMuri. Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvant a comisarului pentru dezvolatre regionala Johannes Hahn explica:
"Nu mai poate exista nicio scuza pentru a sti cum sunt folositi banii, pentru ce sunt alocati. Nu vrem sa mai vedem ca s-a construit un aeroport regional aici, sau un drum local acolo, ci vrem sa vedem ca toate proiectele construite sunt parte a unei strategii unitare, astfel incat oamenii sa simta beneficiile acelor fonnduri alocate, si ca tara respectiva beneficiaza de dezvoltare economica in urma acestei investitii importante".
De multe ori, cetatenii se intreaba cum au fost alocate fondurile europene, cum au fost cheltuite si daca acele fonduri la care au contribuit au ajuns acolo unde este nevoie pentru a stimula cresterea economica atarii lor. Am intrebat-o pe Shirin Wheeler cum apreciaza situatia actuala a absorbtiei fondurilor europene si cum colaboreaza C.E cu Romania dupa ce a fost trimis la Bruxelles acordul de parteneriat la 1 aprilie.:
"Ei bine am vazut de-a lungul anilor probleme in ceea ce priveste folosirea fondurilor europene, in special privind absorbtia lor, daca va amintiti am aviut in Romania in trecut suspendarea fondurilor din cauzao folosirea a lor necorespunzatoare, am avut o rata foarte scazuta de absorbtie, dar, in prezent in Romania nu avem niciun program suspendat, si avem si o rata de absorbtie a fodurilor stabila, si acest lucrui trebuie subliniat.
"Dar, in acelasi timp avem si mari provocari inainte, si nu trebuie sa incetinim ritmul. De altfel Comisia si autoritatile romane continua sa colaboreze indeaproape, astfel incat fondurile sa fie absorbite, pentru ca nu e vorba numai de a cheltui banii europeni, ci e vorba daca ei sunt cheltuiti cum trebuie, de a te asigura ca ei merg in proiectele si programele de care tara are nevoie, si acesta este si scopul negocierilor ce se desfasoara acum, de a stabili aceste lucruri pentru viitoarea perioada 2014 - 2020 prin acordul de parteneriat pe care îl avem cu Romania care se afla intr-o faza avansata de lucru, si acest lucru e bun.
"Vrem sa ne asiguram impreuna ca banii sunt folositi in mod strategic si tintit.: pentru economia reala, pentru IMMuri, in cercetare si inovatie.
"Iata de ce saptamana viitoare Comisia Europeana va prezenta un proiect transfrontalier româno-sârb de utilizare a telemedicinei, ca exemplu de bune practici în domeniul cooperării regionale .
"Este vorba de Proiectul româno-sârb 'Telediag', care implică utilizarea în comun a unui sistem unic de telemedicină ce le permite medicilor să ofere pacienţilor asistenţă medicală la distanţă", a precizat Shirin Wheelr, purtătoarea de cuvant a comisarului pentru dezvoltare regionala Johannes Hahn.