CE a adoptat forma finală a două acte legislative pentru piaţa energiei
Companiile şi consumatorii vor fi mai protejaţi.
Articol de Bogdan Isopescu, 22 Mai 2024, 18:36
Consiliul European a adoptat forma finală a două acte legislative pentru piaţa energiei, iar ţările membre consideră că, odată cu acestea, companiile şi consumatorii vor fi mai protejaţi.
Noua legislaţie favorizează proiectele de energie din surse regenerabile şi interzice contractele pe termen lung pentru gaze naturale după anul 2049.
Statele membre spun că cele două reglementări vor influența ambele piețe de energie, în speță cea a gazelor și ce a electricității, vor crește gradul de predictibilitate și favorizând tehnologiile noi, vor pune la dispoziția consumatorilor mai multă energie din surse regenerabile, deci energie mai ieftină.
Pe partea de electricitate cel mai important element este introducerea contractelor pe termen lung, ca bază pentru proiecte energetice, vorbim de contracte bilaterale care iau și forma contractelor pentru diferență.
Acestea stabilesc marjă de preț, reduc volatilitatea pieței și astfel o stabilizează atât în favoarea consumatorilor cât și a producătorilor.
Intrarea treptată a gazelor verzi
Pe partea de gaze naturale, noua legislație prevede intrarea treptată a gazelor verzi cum ar fi hidrogenul în mixul energetic.
Măsurile încurajează întreg lanțul de la producție și transport până la depozitare și consum. În primă instanță sunt încurajate proiectele care aduc cât mai aproape spațial producția și consumul, iar companiile de profil și autoritățile vor face planuri pentru infrastructura primilor zece ani.
Pe măsură ce producția și consumul de gaze regenerabile se vor extinde, gazul metan va fi scos din uz, iar legislația prevede oprirea contractelor pe termen lung pentru acestea începând cu 2049.
Aceeași legislație permite Comisiei Europene și statelor membre să intervină în piață, în caz de criză și să ia măsuri de protejare a consumatorilor, însă Consiliul recomandă statelor membre ca această legislație să fie completată în plan național și cu măsuri de protejare a consumatorilor vulnerabili.