Cazul Edward Snowden creează tensiuni între SUA, China şi Rusia
Secretarul american de Stat John Kerry ameninţă Rusia şi China că ar putea exista "consecinţe" din cauza deciziei de a nu-l aresta pe fostul analist al serviciilor de informaţii.
25 Iunie 2013, 08:35
Autorităţile americane folosesc toate căile legale pentru a-l aresta pe Edward Snowden, transmite corespondentul Radio România, Ani Sandu.
Administraţia Obama a criticat China pentru decizia de a-l lăsa pe acesta să plece din Hong Kong cu avionul spre Moscova.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney spune că relaţia Statelor Unite cu China este afectată de evoluţiile din ultimele zile în cazul lui Edward Snowden.
"Pur şi simplu nu credem varianta că în Hong Kong ar fi fost vorba de o decizie tehnică a unui funcţionar de la imigraţie. A fost o alegere intenţionată a guvernului de a elibera un fugar în ciuda unui mandat de arestare valid. Această decizie, fără îndoială că afectează în mod negativ relaţia dintre Statele Unite şi China".
La rândul său, preşedintele Barack Obama a spus că Statele Unite fac tot posibilul să-l aducă înapoi în ţară pe Edward Snowden.
"Urmărim toate căile legale adecvate şi lucrăm cu mai multe ţări pentru a ne asigura că legea este respectată", a spus Barack Obama.
Preşedintele a făcut această declaraţie la Casa Albă.
El a evitat să răspundă direct reporterului care l-a întrebat dacă a discutat despre Edward Snowden cu preşedintele rus, Vladimir Putin.
Rusia analizează cerea de extrădare formulată de SUA
Autorităţile ruse analizează o cerere primită din partea Statelor Unite pentru extrădarea lui Edward Snowden, informează corespondentul Radio România, Alexandru Beleavski.
Secretarul de Stat american, John Kerry, ameninţă Rusia şi China că ar putea exista "consecinţe" din cauza deciziei de a nu-l aresta pe fostul analist al serviciilor de informaţii.
Autorităţile ruse păstrează tăcerea în legătură cu locul unde se poate afla exagentul CIA, Edward Snowden care, după sosirea la Moscova, de la Hong Kong nu a fost văzut de jurnalişti şi nu a făcut nicio declaraţie.
Cursa săptămânală a companieiuse Aeroflot spre capitala cubaneză Havana, pentru care Snowden avea rezervarea făcută încă de la Hong Kong, a decolat luni după-amiază cu o mică întârziere, dar fără ca sutele de jurnalişti prezenţi de două zile în aeroportul Sheremetyevo să îl fi văzut pe Snowden, după cum nici cei aproape 30 de jurnalişti ruşi şi străini care au cumpărat bilete la această cursă în speranţa de a-i lua un interviu sau cel puţin de a confirma plecarea lui din Rusia, nu au putut să constate prezena acestuia în avion, unde scaunul lui Snowden a rămas gol.
Locul în care se află Edward Snowden, necunoscut
Potrivit unei surse nenominalizate, citată de RIA Novosti, Edward Snowden a făcut check in în aeroport, însă nu a intrat în avion, ci a rămas în zona de tranzit a aeroportului Sheremetyevo din Moscova.
Conform altor informaţii, de asemenea neconfirmate, acesta s-ar putea afla la ambasada Ecuadorului, ţară unde a cerut azil politic, însă nici ambasada, nici Ministerul ecuadorian de Externe nu comentează cazul.
Ambasadele Rusiei şi Ecuadorului din Cuba afirmă, la rândul lor, că nu ştiu nimic despre o posibilă sosire a lui Edward Snowden la Havana.
O altă ipoteză intens vehiculată, mai ales în blagosfera rusă, susţine că exagentul CIA se află din start sub protecţia serviciilor secrete ruseşti, multitudinea de informaţii diseminate pe canalele mass-media fiind parte a unei complexe operaţiuni de acoperire şi protecţie, exagentul american fiind extrem de preţioasă sursă de informaţii.
Autorităţile ruse nu au răspuns până acum nici la demersurile americane privind expulzatrea sau extrădarea lui Snowden.
Anterior, Rusia a dat de înţeles că îi poate acorda acestuia azil politic, dacă va primi o asemenea cerere.