Cauzele protestelor din Iran
În ultimele 7 zile mișcările de stradă în toate provinciile iraniene s-au soldat cu peste 20 de morți iar forțele de ordine au făcut sute de arestări.
04 Ianuarie 2018, 11:59
Protestele antiguvernamentale din Iran au mai scăzut în intensitate și le-au luat locul marșuri pro-guvern.
În ultimele 7 zile mișcările de stradă în toate provinciile iraniene s-au soldat cu peste 20 de morți iar forțele de ordine au făcut sute de arestări.
Potrivit ministerului iranian de interne, 90% din cei arestați sunt tineri sub 25 de ani. Protestele au început pe 28 decembrie cu solicitări economice dar între timp au apărut și cereri de schimbare a regimului de republică islamică.
Spre deosebire de mișcările de stradă din 2009 concentrate în jurul unor figuri politice de orientare reformistă, protestele de acum nu au lideri și acoperă o multitudine de cereri, în special economice.
În plus, manifestanții vin din mai multe generații și clase sociale diferite.
Sursa revoltei inițiale a fost creșterea cu până la 40% a prețului unor alimente de bază și perspectiva majorării prețului la benzină.
Toate acestea sunt puternic subvenționate de stat din veniturile în scădere din petrol.
Președintele Hassan Rouhani de orientare moderată și guvernul său nu au reușit să ofere în ultimul an ce spera populația să obțină din acordul internațional de renunțare la programul nuclear și anume o deschidere economică și deci un influx de capital în economia iraniană slăbită de anii de sancțiuni.
Investițiile străine în Iran nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor ceea ce a alimentat criticile ultraconservatorilor iranieni la adresa politicii moderate a președintelui Rouhani.
De altfel, în Iran circulă informații că la originea protestelor ar fi fost un cleric ultraconservator, aspru critic al președintelui Rouhani și apropiat de liderul suprem religios Ayatollahul Khamenei.
Reprezentanți ai guvernului Rouhani au sugerat că protestele au scăpat de sub controlul organizatorilor inițiali și de aceea, printre cererile economice au apărut și sloganuri anti regim.