Catalonia- un an de la referndumul de independenţă
Secesioniştii din regiunea spaniolă Catalonia vor ieşi în stradă astăzi, pentru a celebra un an de la organizarea referendumului de independenţă
01 Octombrie 2018, 04:04
Susţinătorii independenţei catalane vor cere din nou materializarea rezultatului referendumului de anul trecut. În plus, la manifestaţiile programate astăzi, se vor vedea pancarte de revendicare a eliberării celor închişi pentru organizarea consultării. Ei aşteaptă în închisoare să fie judecaţi pentru rebeliune. Unicul care este liber pentru că a fugit din Spania este Carles Puigdemont.
Guvernul regional din Catalonia condus acum de Quim Torra, susţintor şi el al independenţei şi prieten apropiat al lui Puigdemont, va aniversa un an de la referendumul ilegal într-o localitate din provincia Girona, unde anul trecut Carles Puigdemont nu a putut să voteze, pentru că a intervenit poliţia.
Dimineaţă, guvernul regiunii spaniole Catalonia se va reuni în şedinţă extraordinară şi va adopta o declaraţie cu această ocazie. La Barcelona va avea loc o acţiune numită "Pentru convieţuire, democraţie şi libertate. Nu represiunii!". În cursul serii, este organizat un miting la care se aşteaptă o participare masivă. Este de aşteptat ca mulţimea să poarte urne şi să strige lozinci pentru recunoaşterea referendumului.
Guvernul de la Madrid spune că actualul executiv catalan participă la toate comisiile iniţiate din luna iunie încoace, că există un dialog constant şi că până în prezent Administraţia catalană nu a încălcat legislaţia în vigoare. "Nu suntem naivi", spun membrii Guvernului Spaniol. "Ştim că emoţiile sunt greu de gestionat".
Şi secesioniştii au apelat în ultimii ani la emoţii pentru a-şi câştiga adepţi. Obiectivul guvernului stabilit într-o strategie de combatere a curentului pro-independenţă este să recupereze încrederea a aproape un milion de persoane care s-au convertit la secesionism într-un timp foarte scurt. Conform analizelor realizate pe baza datelor unor sondaje de opinie privind opţiunile catalanilor, peste 900.000 de oameni au trecut în tabăra pro-independenţă în doar opt ani. În acest sens, una dintre ofertele lansate de premierul Pedro Sanchez este un referendum pentru acordarea mai multor competenţe în Catalonia, în special din punct de vedere administrativ.