Carne de cal, lângă carne de vită într-un abator britanic
Inspectorii au descoperit un abator din Marea Britanie care producea şi comercializa carne de cal. Scandalul a dus în Franţa la o creştere a consumului de produse vegetale.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 13 Februarie 2013, 14:45
În Marea Britanie, poliţia şi inspectorii Autorităţii pentru Protecţia Alimentaţiei au descoperit la un abator şi la o firmă din industria cărnii cantităţi mari de carne de cal în zonele de producţie ale unor burgeri din vită.
După ce Marea Britanie a dat vina pe alte ţări pentru apariţia crizei provocate de înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal, ministrul mediului, Owen Peterson, s-a declarat şocat de faptul că astfel de practici ar putea exista în Marea Britanie şi a precizat că este decis să pună capăt acestei fraude de proporţii.
O investigaţie în acest caz este în curs de desfăşurare.
Reprezentanţi ai ţărilor implicate în cazul cărnii de cal etichetată drept carne de vită se întrunesc miercuri seară la Bruxelles pentru discuţii care vizează măsurile optime în această situaţie.
La discuţii va participa şi comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg.
Subiectul etichetării false se va afla şi pe agenda reuniunii miniştrilor agriculturii programată pe 25 februarie, iar săptămâna viitoare va fi discutat în Parlamentul European.
Produsele bio câştigă în urma scandalului
Cazul a luat o turnură interesantă în Franţa, ţara de origină a firmei care a distribuit alimentele etichetate înl mod fals.
Susţinătorii francezi ai alimentaţiei vegetariene au reluat pledoaria împotriva consumului de carne, iar comercianţii de produse bio reamintesc că originea produselor lor poate fi stabilită cu uşurinţă.
În urma diferitelor scandaluri alimentare din ultimii ani şi a celui în curs privitor la carnea de cal se pare că procentul francezilor care decid să devină vegetarieni, în prezent de circa 2%, este în creştere.
Apărătorii acestui stil de viaţă, benefic, spun ei, atât pentru sănătate cât şi pentru mediul înconjurător, nu pot decât să-şi manifeste încântarea.
Până la urmă, susţine medicul nutriţionist Jean Michel Cohen, carnea nici nu este extrem de bună.
"Este un aliment destul de sărac, care conţine proteine între 12 şi 22%, dar şi multe materii grase între 5 şi 25%. Carnea nu aduce, practic, nici un aport în minerale şi are foarte puţine vitamine B, deci nu prezintă un mare interes.
"Ne dăm seama că atunci când consumăm un anume amestec de vegetale poate fi recompusă o proteină care are aproape aceleaşi calităţi ca cea din carne. Putem, deci, trăi foarte bine fără să consumăm carne deloc", a declarat Jean Michel Cohen.
Câştigători în urma scandalurilor alimentare sunt şi producătorii şi magazinele de produse bio, aşa cum rezultă din cele spuse de reprezentantul comercial al unuia dintre ele.
"Mâncăruri ca cele care au ţinut prima pagină a ziarelor în aceste zile au o trasabilitate aproape egală cu zero. La noi, dimpotrivă, dacă vreţi să ştiţi până şi numele animalului îl puteţi afla", a precizat reprezentantul comercial.
Avantajul ar fi, prin urmare, dublu - spun adepţii bio.
Se garantează că produsele respective nu conţin chimicale şi că trasabilitatea este maximă.