Carnavalul de la Veneţia, afectat de criză si de inundaţii
De la an la an Carnavalul devine tot mai sărac nu numai în privinţa turiştilor, cât şi al evenimentelor organizate în această perioadă.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 12 Februarie 2013, 10:11
După o săptămână de Carnaval, doar duminică Veneţia a reuşit să atingă un număr record de turişti veniţi la tradiţionalul eveniment.
Pentru acest sfârşit de săptămână, s-au înregistrat, potrivit Poliţiei locale, peste 120.000 de persoane în Lagună.
La deschiderea ediţiei din 2013 a Carnavalului de la Veneţia, se aflau, duminică, la tradiţionalul Zbor al Îngerului ("Volo del' Angelo") doar 50.000 de persoane, în vreme ce cu trei ani în urmă era un public de 100.000 de persoane.
Aceasta poate din cauza condiţiilor meteorologice mai pesimiste din acest an.
De la an la an Carnavalul devine tot mai sărac nu numai în privinţa turiştilor, cât şi al evenimentelor organizate în această perioadă.
Dacă anul trecut, ca noutate, s-a introdus o taxă - destul de mare de altfel, de 25 de euro, pentru a intra în spaţiul amenajat în imprejurul scenei din Piazza San Marco, anul acesta, pentru a profita încă o dată de o astfel de taxă s-au inventat alte două zboruri simbolice. Biletul de 25 de euro se cumpară numai în prima duminică, la Zborul Îngerului.
Din 2013 însă organizatorii s-au gândit să vină cu o replică dedicată campionilor sportivi: zborul aquilei, zbor executat de atleta Francesca Piccinini (unde la fel ca în prima duminică intrarea în spaţiul de lângă scenă costă) şi zbor executat cu un balon cu care a coborât pe pista de patinaj din Piazza Ferretto din Mestre jucătorul de hochey, Andrea Spiller însoţit de colegii săi din echipa de juniori de hochey din Asiago.
Cel de-al treilea zbor din Campanile din Piaţa San Marco, cel al leului, ar trebui să aibă loc în această seară, la ora 17.00, însă din cauza nivelului apei înalte de 1,43 cm, organizatorii vor renunţa la acest moment.
România, succes cu expoziţia de costume şi măşti populare
Ediţia acestui an a Carnavalului de la Veneţia, organizată cu motto-ul "Vivi i colori" ("Trăieşte in culori") a fost afectată puternic de criza economică, dar şi de condiţiile meteorologice.
Din cele 10 zile de Carnaval, în aproximativ opt a plouat şi s-au înregistrat temperaturi sub zero grade, motiv pentru care fie organizatorii au anulat anumite spectacole în aer liber, fie turiştii au renunţat a mai veni la Carnaval.
Un mare succes a avut însă expoziţia: "România: Costume şi măşti populare de ceremonie” din cadrul Carnavalului de la Veneţia.
Peste 200 de costume populare, covoare tradiţionale vechi, măşti şi instrumente muzicale sunt expuse chiar în centrul Lagunei pânã la 14 februarie.
Evenimentul a fost organizat de Institutul român de cultură şi cercetare Umanistică de la Veneţia in colaborare cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti.
Colecţiile aduse la Veneţia sunt mult diferite de cele pe care Muzeul Naţional al Satului le organizează în general în ţară.
"Anul acesta am folosit un concept de expoziţie mai special, nu neapărat cu jocurile de măşti de Anul Nou, care sunt arhicunoscute, ci am adus momente mai puţin cunoscute în străinătate, cum ar fi: nunta, jocul de priveghi sau ritualurile de primăvară şi am văzut că oamenii au receptat foarte bine aceste lucruri şi mai ales că le-au înţeles" explică directoarea Muzeului, Paula Popoiu.
România participă la Carnavalul de la Veneţia din anul 2008, când a fost ţară invitată de onoare.