Candidatul extremei drepte din Franţa, "favorit în sondaje"
Cel mai recent sondaj de opinie o plasează în fruntea preferinţelor electorale ale francezilor pe fiica lui Jean Marie Le Pen care a preluat de la tatăl său conducerea Frontului Naţional.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 07 Martie 2011, 15:09
Candidatul extremei drepte din Franţa pare favorit pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale de anul viitor.
Cel mai recent sondaj de opinie o clasează în frunte pe fiica lui Jean Marie Le Pen care a preluat de la tatăl său conducerea Frontului Naţional.
Potrivit presei franceze, clasa politică pare bulversată.
Opoziţia socialistă îl învinovăţeşte pe preşedintele Nicolas Sarkozy pentru că prin politica sa ar fi încurajat extremismul, în timp ce apropiaţii preşedintelui contestă corectitudinea sondajului.
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen, crede însă că rezultatul este firesc.
"Acum trei luni aveam 11-12%. La ora actuală, în funcţie de sondaje, mă situez între 20 şi 25%. Nu simţiţi că se întâmplă ceva? Eu una, da", declara Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional, mişcare de extremă dreapta, condusă până de curând de tatăl acesteia, controversatul Jean Marie Le Pen.
Sondajul apărut duminică în ziarul "Le Parisien" a avut efectul unui bumerang asupra clasei politice din Hexagon.
Sondajul, criticat de opoziţie
Dacă alegerile prezidenţiale programate în mai 2012 s-ar ţine acum, Marine Le Pen ar obţine în primul tur 23% din voturi, urmată la egalitate cu câte 21 de procente de actualul şef al statului Nicolas Sarkozy şi de lidera socialiştilor din opoziţie, Martine Aubry.
"Nu am de gând să fac figuraţie. Dacă Uniunea pentru o Mişcare Populară şi socialiştii erau atât de apropiaţi de fostele regimuri tunisian şi egiptean, este pentru că împărtăşesc aceleaşi metode: dispreţuirea poporului, îmbuibarea unei anumite caste, injustiţia socială, dispreţuirea democraţiei. Francezii au înghiţit soluţii inexistente. De 30 de ani situaţia lor se agravează. Sunt deposedaţi de propria lor ţară, de propria lor cultură, de speranţa în viitor" mai spune Marine Le Pen.
Imediat după publicare, sondajul a fost criticat şi relativizat de numeroşi oameni politici.
Acest lucru i-a determinat pe cei care l-au realizat să decidă să-l refacă şi să includă în cărţi şi pe socialiştii Dominique Strauss-Kahn şi Francois Hollande, care dacă s-ar hotărî să candideze în 2012 ar putea avea un cuvânt de spus.
În frunte cu premierul Francois Fillon, unii politicieni ai Uniunii pentru o Mişcare Populară, de dreapta, la putere, îl văd candidat în 2012 tot pe Nicolas Sarkozy.
În schimb pentru stânga, vina pentru pentru urcarea în sondaje a liderei Frontului Naţional stă în politica preşedintelui.
Lansarea unei dezbateri asupra identităţii naţionale, asupra locului islamului în societate, episodul din vara-toamna anului trecut privind romii, sau discursul legat de imigraţia clandestină, în special n contextul revoltelor din ţările arabe au dat, spun socialiştii, apă la moară extremei drepte.