Cancelarul german s-a deplasat în Suedia pentru discuţii în cadrul Consiliului Nordic
Reuniunea, la care participă premierii Suediei, Danemarcei, Finlandei, Islandei şi Norvegiei, este centrată în special pe situaţia de securitate din Europa.
Articol de Radio România Actualităţi, 13 Mai 2024, 23:32
Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a deplasat astăzi în Suedia pentru discuţii în cadrul Consiliului Nordic. Reuniunea, la care participă premierii Suediei, Danemarcei, Finlandei, Islandei şi Norvegiei, este centrată în special pe situaţia de securitate din Europa.
Din Germania a urmărit subiectul Vlad Drăghicescu: Deplasarea cancelarului federal, Olaf Scholz, în Suedia a fost prefigurată de vizita inaugurală pe care noul preşedinte al Finlandei, Alexander Stubb, a efectuat-o săptămâna trecută în Germania. Oficialul a subliniat rolul central pe care Berlinul îl joacă în stabilirea direcţiilor europene, afirmând că Europa nu poate exista fără Germania. Chiar dacă relaţiile Germaniei cu ţările nordice sunt excelente, participarea cancelarului federal la Consiliul Nordic este privită ca un nou pas spre dezvoltarea ascendentă a relaţiilor între cele două părţi, mai cu seamă că este prima vizită a domnului Scholz în regiune de când Finlanda şi Suedia au aderat la NATO. Consiliul Nordic şi-a început consultările în această dimineaţă, înainte de sosirea cancelarului federal.
Premierii Suediei, Finlandei, Danemarcei, Islandei şi Norvegiei au vizitat apoi, împreună cu oaspetele lor, sediul companiei de telecomunicaţii Ericsson. Aici, discuţiile s-au concentrat asupra strategiei suedeze de dezvoltare a tehnologiei 5G. Să amintim că, încă din timpul fostului cancelar Angela Merkel, guvernele germane au fost frământate de perspectiva atribuirii proiectului de extindere a reţelei 5G germane unor companii chinezeşti precum Huawei. Deşi nu are în vedere o interdicţie completă a acestei companii, Berlinul a impus restricţii severe pentru gigantul tehnologic chinez, în condiţiile îngrijorării cu privire la acţiunile de spionaj ale Beijingului. De altfel, atacurile cibernetice desfăşurate de China şi de Rusia împotriva Germaniei sunt în continuă creştere de doi ani, după cum au transmis astăzi Ministerul Federal de Interne şi Oficiul Federal de Criminalistică al Germaniei.
În Suedia, liderii guvernelor nordice şi cancelarul federal au discutat inclusiv despre colaborarea economică. La acest capitol, accentul se pune în principal pe continuarea sprijinului acordat Ucrainei, aspect subliniat şi la conferinţa de presă comună, încheiată cu puţin timp în urmă. Subliniind cu această ocazie importanţa contribuţiei germane, cancelarul Scholz şi şefii de guvern din ţările nordice au sugerat totuşi că eforturile lor ar trebui să fie intensificate. Pe agenda consultărilor din Suedia s-a regăsit şi războiul din Gaza. Întrebat dacă ţara sa va menţine ajutorul necondiţionat pe care îl oferă Israelului, cancelarul Scholz a reiterat ca atacul din 7 octombrie a fost nejustificat şi că Israelul are dreptul să se apere împotriva Hamas. Premierul norvegian, Jonas Gahr St?re, a precizat că, în pofida dreptului la apărare al Israelului, ar trebui să existe o încetare a focului şi să fie sporit ajutorul umanitar în Gaza. Subiectul principal al discuţiilor este însă politica de securitate.
Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a explicat în această seară că, în situaţia în care se află actualmente Ucraina, esenţială este în special apărarea aeriană. După Consiliul Nordic de astăzi, mâine va avea loc o reuniune bilaterală ceva mai restrânsă, la care de asemenea a fost invitat să participe cancelarul Scholz.