Cancelarul german, Olaf Scholz, se află în vizită în China
Vizita de o zi a cancelarului german, la scurt timp după realegerea lui Xi Jinping în funcţia de lider al Partidului Comunist Chinez şi al ţării, este privită critic nu numai în Germania, ci şi la Paris, Bruxelles şi Washington.
Articol de Sergiu Şteţ, 04 Noiembrie 2022, 08:46
Cancelarul german, Olaf Scholz, a ajuns în China, aceasta fiind prima vizită a unui lider dintr-un stat G7, din ultimii trei ani, transmite corespondentul BBC.
Olaf Scholz s-a întâlnit cu preşedintele Xi Jinping, în efortul de a intensifica relaţiile economice ale Germaniei. Potrivit analiştilor, vizita este controversată, având loc la numai câteva săptămâni după ce domnul Xi şi-a consolidat puterea în China şi pe fondul tensiunilor ce se menţin ridicate între statele occidentale şi Beijing, în legătură cu Taiwanul şi abuzurile împotriva drepturilor omului.
Xi Jinping a declarat că cele două ţări trebuie să lucreze împreună, pentru pacea mondială, în timpul acestor "vremuri de schimbare şi de tulburări". Olaf Scholz a afirmat că Germania caută să îşi consolideze relaţiile bilaterale şi economice.
AFP notează că vizita de o zi a cancelarului german, la scurt timp după realegerea lui Xi Jinping în funcţia de lider al Partidului Comunist Chinez şi al ţării, este privită critic nu numai în Germania, ci şi la Paris, Bruxelles şi Washington.
Reluând vizitele în China ale predecesoarei sale, creştin-democrata Angela Merkel (12 călătorii în 16 ani la putere), social-democratul Scholz este însoţit de o întreagă delegaţie de industriaşi, printre care conducerea Volkswagen şi BASF. Cu toate acestea, dependenţa primei economii a UE de această autocraţie în care companiile germane realizează o parte semnificativă din profituri este din ce în ce mai pusă sub semnul întrebării.
Încercând să calmeze lucrurile, Scholz a promis să nu treacă cu vederea chestiunile controversate în timpul acestei vizite în care se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping şi cu prim-ministrul Li Keqiang.
Într-un articol publicat chiar înaintea plecării sale, cancelarul s-a declarat conştient de faptul că "China de astăzi nu mai este la fel ca acum cinci sau zece ani", menţionând în special recentul congres al Partidului Comunist Chinez care a consolidat puterea preşedintele Xi Jinping.
Olaf Scholz nu are în vedere o decuplare faţă de China în domeniul economic, ci o reducere a "dependenţelor unilaterale" cu "pragmatism şi cu simţul proporţiei". El a enumerat subiectele dificile pe care intenţionează să le abordeze în discuţiile cu autorităţile chineze: "respectarea libertăţile civile şi politice şi drepturile minorităţilor etnice", precum uigurii musulmani din Xinjiang.
Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a avertizat însă:"Partea chineză se opune oricărei ingerinţe în afacerile noastre interne şi oricărei denigrări sub pretextul de a discuta despre drepturile omului".
Cancelarul german a promis că va aborda, de asemenea,"situaţia tensionată din jurul Taiwanului" şi războiul din Ucraina, deoarece China îşi revendică "neutralitatea", percepută de occidentali ca un sprijin tacit pentru Kremlin.