Cancelarul german Olaf Scholz condamnă tacticile lui Vladimir Putin
Preşedintele rus, Vladimir Putin, foloseşte energia şi foametea ca arme, dar nu a reuşit să distrugă unitatea Occidentului, a declarat cancelarul Germaniei.
Articol de Sergiu Şteţ, 20 Octombrie 2022, 13:12
Preşedintele rus, Vladimir Putin, foloseşte energia şi foametea ca arme, dar nu a reuşit să distrugă unitatea Occidentului şi nu îşi va atinge obiectivele în război prin tactici de "pârjolire a pământului", a afirmat joi, 20 octombrie, cancelarul german Olaf Scholz, citat de Reuters.
În Parlament, Scholz a afirmat, de asemenea, că Germania s-a eliberat de dependenţa de gazul rusesc şi că face eforturi pentru a scădea preţurile la energie, dar a avertizat că dacă UE impune un plafon pentru preţul gazului, riscă să sufere consecinţe.
În ultimele zile, Armata Rusiei a atacat infrastructura energetică a Ucrainei, provocând pene de curent şi determinând Ucraina să introducă restricţii în utilizarea curentului electric pentru prima dată de la începerea invaziei ruse, în februarie.
"Nu vom lăsa noua escaladare din partea Moscovei fără un răspuns... Tacticile de pârjolire a pământului nu vor ajuta Rusia să câştige războiul. Nu o vor face de cât să întărească unitatea şi determinarea Ucrainei şi a partenerilor ei", a afirmat Scholz în Parlament.
"Toate minciunile şi propaganda, vorbele despre "operaţiuni speciale" şi victorii rapide - toate au fost o faţadă, ca o Potemkiniadă". Scholz a făcut declaraţiile în timp ce cei 27 de lideri ai Uniunii Europene se pregăteau să se întrunească pentru a doua oară în două săptămâni, pentru a încerca să scadă preţurile la energie, deşi diviziunea persistă în ce priveşte măsurile de plafonare a preţurilor gazului.
Este de aşteptat ca cei 27 să susţină un preţ alternativ de refereinţă pentru gazul natural lichefiat şi cumpărarea comună de gaz. Ei rămân însă la păreri diferite în ce priveşte plafonarea gazului pentru gestionarea inflaţiei şi împiedicarea recesiunii, după ce Rusia a redus volumele de gaz, în urma invaziei sale în Ucraina.
În timp ce 15 ţări, printre care Franţa şi Polonia, susţin o formă de plafonare, ele întâmpină o opoziţie puternică din partea Germaniei şi Ţărilor de Jos - respectiv cea mai mare economie europeană şi cel mai mare cumpărător de gaz.
Olaf Scholz a afirmat că o plafonare a preţului gazului impusă politic riscă să îi determine pe producători să îşi vândă gazul în altă parte, ceea ce ar face ca UE să primească mai puţin gaz.
"UE trebuie să se coordoneze îndeaproape cu alţi consumatori de gaz, ca Japonia sau Coreea, ca niciuna să nu intre în competiţie cu celelalte", a afirmat el.