Cancelarul german, împotriva creşterii vârstei de pensionare
Vârsta legală de pensionare a crescut treptat în Germania din 2012.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 15 Ianuarie 2025, 14:17
Cancelarul german Olaf Scholz se declară ferm împotriva creşterii vârstei de pensionare, argumentând că orice om care doreşte să muncească în plus este liber să o facă, dar nu trebuie obligat.
Vârsta legală de pensionare a crescut treptat în Germania din 2012, iar comentariile liderului social-democrat au un substrat electoral.
Sistemului german de asigurare a pensiilor i s-a tot cântat prohodul, dar el a supraviețuit tuturor crizelor majore ale țării, a declarat ieri, la Chemnitz, cancelarul federal Olaf Scholz.
Potrivit lui, germanii plătesc în prezent o contribuție la pensie mai mică decât la sfârșitul guvernării cancelarului conservator Helmut Kohl.
În 1998, contribuția era de peste 20% iar în prezent se situează la 18,6%, a explicat Scholz.
Contribuțiile nu au crescut atât de mult pe cât s-au temut experții, nu doar pentru că avem mai multe persoane active, ci și grație imigrației lucrătorilor calificați din străinătate, a mai subliniat cancelarul social-democrat.
Intervenția domnului Scholz, care încearcă să recupereze cât mai mult din electoratul pierdut în ultimii ani în perspectiva alegerilor din 23 februarie, vine pe fundalul solicitărilor tot mai insistente ale experților care cer ridicarea vârstei de pensionare.
În Germania, până în 2031, vârsta de pensionare va crește la 67 de ani. Primii cărora li se aplică noua reglementare sunt oamenii născuți după 1964.
Economiștii avertizează că ieșirea la pensiei a generației baby boomer și faptul că tot mai puțini angajați trebuie să finanțeze din ce în ce mai mulți pensionari impune majorarea vârstei de pensionare.
Unii specialiști, printre care se numără și consilieri ai guvernului federal în chestiuni economice, solicită ca vârsta de pensionare să fie coroborată cu speranța de viață.
Alți experți consideră că oamenii trebuie să iasă la pensie la 70 de ani ori chiar mai târziu, pentru menținerea sistemului de pensii pe linia de plutire.