Cancelarul german, Angela Merkel,- vizită de stat în Japonia
Angela Merkel va fi primul şef de guvern european care merge la Tokyo, după intrarea în vigoare, la 1 februarie, a Acordului de liber-schimb UE - Japonia
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 04 Februarie 2019, 03:12
Vizita cancelarului Angela Merkel începe astăzi, în Japonia, unde va fi primită cu onoruri militare şi se va întâlni inclusiv cu împăratul Akihito, coincide cu intrarea în vigoare, începând cu 1 februarie, a Acordului comercial UE - Japonia, detaliu care accentuează simbolistica deplasării.
Mari ţări exportatoare, Japonia şi Germania, reprezentând a treia, respectiv, a patra economie a lumii, au un interes comun în consolidarea comerţului liber, aspect care se va regăsi cu siguranţă pe agenda discuţiilor între cancelarul german Angela Merkel şi premierul japonez, Shinzo Abe.
La putere din 2005, Angela Merkel, aflată la cel de-al patrulea şi ultimul mandat, se implică tot mai energic în apărarea şi revigorarea multilateralismului, căutând aliaţi împotriva protecţionismului promovat de preşedintele SUA, Donald Trump, iar Japonia este un asemenea partener, fiind interesată de acorduri de liber-schimb, precum cel cu UE.
Germania şi Japonia îşi intensifică relaţiile bilaterale pe fondul modificării dinamicii politice în Statele Unite, însă şi din pricina situaţiei din China şi a provocărilor venite dinspre Rusia - a afirmat un oficial al Guvernului de la Berlin, citat de presa germană. Ambele ţări au convenit, cu ani în urmă, să extindă colaborarea, atât în planul politicii externe, cât şi al cooperării economice.
"Vom discuta şi despre cum putem duce parteneriatul nostru la un nivel superior" - a spus, vineri, ministrul de externe japonez, Taro Kono, descriind aşteptările Japoniei, la adresa Angelei Merkel.
Discuţiile Merkel - Abe ar putea atinge, între altele, reforma Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi pregătirea Summitului G 20, care va avea loc la vară, în metropola industrială Osaka, Japonia deţinând momentan preşedinţia G 20.
În ceea ce priveşte cooperarea economică, un aspect important este dezvoltarea inteligenţei artificiale, atât Japonia, cât şi Germania împărtăşesc temerea că vor fi depăşite iremediabil în acest domeniu de SUA şi China. Nu întâmplător, după ce va susţine un discurs la o întâlnire a antreprenorilor germani şi japonezi, Angela Merkel va vizita Departamentul de Dezvoltare al concernului tehonologic NEC.
Aşteptările sunt ridicate şi din punct de vedere al politicii globale de securitate, un subiect central fiind dezarmarea nucleară a Coreei de Nord. Pe de altă parte, unii comentatori din Germania subliniază că dependenţa militară a Japoniei faţă de Statele Unite limitează posibilităţile de cooperare Tokyo - Berlin. În context, este puţin probabil ca Japonia să se alăture noului mecanism de plată european, gândit să permită continuarea tranzacţiilor comerciale între UE şi Iran, în speranţa menţinerii în piaţă a Acordului nuclear cu Teheranul, semnat în 2015 şi denunţat anul trecut de preşedintele american Donald Trump.