Cancelarul Austriei a declarat că nu există o aprobare din partea țării sale pentru admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen
Chiar și în contextul opoziției Austriei, România are încă variante pentru a intra în spațiul Schengen - a postat europarlamentarul Victor Negrescu.
Articol de Cătălin Purcaru, 06 Decembrie 2022, 18:18
Cancelarul Austriei a declarat, astăzi, că nu există o aprobare din partea țării sale pentru admiterea României și Bulgariei în spațiul european de libera circulație și că este nevoie de mai mult timp. Principalul argument al liderului austriac ține de problema migrației.
El afirmă că sunt 75.000 de imigranți ilegali în țara asta și că trebuie, întâi, găsite răspunsuri la aceste întrebări de securitate - a afirmat Karl Nehammer, citate TVR. Liderii politici de la București spun, însă, că situația nu poate fi pusă pe seama României.
Problemele migrației nu pot fi imputate României - a transmis ministrul de interne, Lucian Bode, la scurt timp după anunțul că Austria se opune aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație Schengen. Lucian Bodea a reafirmat, într-o postare pe o rețea de socializare, că România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la zona Schengen și a explicat că nu prin țara noastră trece fluxul migratoriu.
Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a discutat, la Viena, cu reprezentanții Guvernului austriac, iar ministrul de interne avut o nouă rundă de negocieri cu omologul său, Gerhard Kerner. Autoritățile române au făcut toate demersurile necesare pentru aderare - spunea în această dimineață liderul PSD, Marcel Ciolacu.
"Eu îmi mențin părerea că, pe data de 8 decembrie, vom intra în spațiu Schengen și nu cred că alt stat al Uniunii Europene, stat prieten cum este Austria, se poate opune pe nedrept intrării României în spațiul Schengen", a spus Marcel Ciolacu.
Refuzul pentru aderare ar fi o situație profund nedreaptă pentru România - a afirmat și ministrul proiectelor europene, Marcel Boloș.
"Această problemă la nivelul Austriei, pe care migranții o ridică în continuare, este o miză electorală, dar asta nu presupune că trebuie să sacrifici interesul legitim al unei țări care așteaptă de atâta timp integrarea în spațiul Schengen", a declarat Marcel Boloș.
Chiar și în contextul opoziției Austriei, România are încă variante pentru a intra în spațiul Schengen - a postat europarlamentarul Victor Negrescu: o soluție ar fi ca România să solicite înscrierea subiectului pe ordinea de zi a Consiliului JAI și să preseze Austria pentru un vot pozitiv, iar o altă variantă, să insiste pentru punerea temei pe agenda reuniunii Consiliului European din 15 - 16 decembrie.