Cancelarul austriac Carl Nehammer a vorbit de un nou calendar pentru aderarea României și Bulgariei
Dacă pentru Croația nu sunt obiecții în privința aderării la Schengen, pentru România și Bulgaria există în continuare opoziția Austriei, singurul stat comunitar care are o astfel de atitudine.
Articol de Ciprian Sasu, 08 Decembrie 2022, 07:27
Aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen se află astăzi pe agenda reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor europeni de justiție și interne.
Ei urmează să se pronunțe prin vot asupra acestui proces, iar votul trebuie să fie unanim pentru ca demersul să aibă succes.
Dacă pentru Croația nu sunt obiecții în privința aderării la Schengen, pentru România și Bulgaria există în continuare opoziția Austriei, singurul stat comunitar care are o astfel de atitudine.
Într-o ultimă declarație înaintea votului decisiv de astăzi, cancelarul austriac Carl Nehammer a evitat să spună tranșant dacă va exista un veto al țării sale, însă a vorbit de un nou calendar pentru aderarea României și Bulgariei în primăvară. El a reluat tema imigranților ilegali ajunși în Austria, fără să fie înregistrați în nicio altă țară europeană.
Karl Nehammer: Avem mai bine de 75.000 de oameni care nu sunt înregistraţi în Serbia, Ungaria, Bulgaria, România şi ajung în Austria. Nu e vorba despre o dezbatere politică aici, pentru mine e important, în ceea ce privește România, cât şi Bulgaria, ca să existe un sprijin în combaterea migraţiei nereglementate. Noi avem nevoie de un Schengen în care, în viitor, protecția frontierelor să fie asigurată 100%.
Cancelarul austriac a făcut declarațiile într-o conferință de presă comună cu președintele PPE, Manfred Weber, aflat la Viena, pentru o reuniune a popularilor europeni.
Manfred Weber: În ceea ce privește România și Bulgaria, nu vrem să vorbim despre un blocaj. Noi ne gândim la pasul următor pe care să-l facem împreună. Experţii au transmis rezultatele situației existene, dar acum trebuie să concretizăm.
Mai mulți politicieni austrieci atât din opoziția social-democrată și liberală, cât și din rândul Partidului Conservator, aflați la guvernare, au criticat poziția Vienei de a se opune aderării României la Spațiul Schengen.
O astfel de blocadă nu rezolvă cu nimic numărul cererilor de azil și nu are nimic de-a face în mod direct cu această problemă a spus, Othmar Karas, membru al formațiunii de guvernământ și vicepreședinte al Parlamentului European.
Potrivit acestuia, amestecarea celor două subiecte este "iresponsabilă și inexplicabilă". Critici similare au venit anterior și din partea partidelor de opoziție din Austria.