Cancelarul Angela Merkel, vizită istorică la Dachau
Angela Merkel, care candidează pentru al treilea mandat, a ţinut un scurt discurs, a depus o coroană de flori şi a vizitat ceea ce a mai rămas din structurile fostului lagăr.
21 August 2013, 09:22
Eveniment istoric marţi, la fostul lagăr de concentrare nazist de la Dachau.
Pentru prima dată, centrul memorial a fost vizitat de un cancelar federal în funcţie.
Doamna Merkel, care candidează pentru al treilea mandat, a ţinut un scurt discurs, a depus o coroană de flori şi a vizitat ceea ce a mai rămas din structurile fostului lagăr.
Totuşi, pe fondul campaniei electorale din septembrie, vizita Angelei Merkel nu a fost lipsită de critici, venite din partea opoziţiei.
Şi, totuşi, Angela Merkel a vizitat deja şi alte lagăre de concentrare naziste, printre care şi pe cel de la Buchenwald, în aprilie 2010, împreună cu preşedintele SUA, Barack Obama.
Conceput iniţial pentru internarea adversarilor politici şi aflat la doar 20 de kilometri de München, lagărul de concentrare de la Dachau a fost primul înfiinţat de naţional-socialişti imediat după preluarea puterii, în 1933.
După unele estimări, în cei 12 ani de existenţă ai lagărului, au fost ucişi peste 40.000 de oameni.
Preşedintele asociaţiei supravieţuitorilor, Max Mannheimer, acum în vârstă de 93 de ani, a invitat-o încă din toamna trecută pe şefa Guvernului german să facă o vizită la Centrul Memorial Dachau.
Dat fiind că Angela Merkel a făcut din combaterea ascensiunii extremismului de dreapta şi a antisemitismului o temă de campanie, vizita la fostul lagăr de concentrare se înscrie pe această linie.
"Există întotodeauna riscuri pentru democraţie, ştim că există antisemitism, rasism şi grupări de dreapta, de aceea trebuie să ne asumăm permanent trecutul", a spus şefa executivului german, în contextul vizitei.
Comunitatea evreiască din Germania salută gestul cancelarului Angela Merkel
Supravieţuitorul Max Mannheimer, care a şi însoţit-o în timpul vizitei pe Angela Merkel, a calificat vizita drept una istorică, un semn de respect pentru foştii deţinuţi.
În aceiaşi termeni s-a exprimat şi Charlotte Knobloch, şefa comunităţii evreieşti din München, până de curând vicepreşedinta Congresului Mondial al Evreilor şi, până în 2010, preşedinta Consiliului Central al Evreilor din Germania.
Ea a vorbit de un semnal credibil, emoţionant şi impresionant, pe care îl transmite cancelarul federal. Dar nu toată lumea a fost la fel de impresionată de gestul Angelei Merkel.
Campania electorală din Germania a intrat într-un ritm accelerat, iar imediat după vizita de la Centrul Memorial Dachau, Merkel, care este şi şefa Uniunii Democrat-Creştine, CDU, a avut programat un eveniment electoral mult mai informal.
În oraşul Dachau ea s-a întâlnit, la o serbare populară, cu suporterii de la partidul-soră, CSU, Uniunea Creştin-Socială din Bavaria.
Întrebată de cotidianul "Leipziger Volkszeitung", şefa grupului parlamentar al verzilor din Bundestag, Renate Künast, a calificat succesiunea momentelor drept o combinaţie lipsită de gust şi imposibilă.
"Cine ia în serios comemorarea victimelor unui asemenea loc, nu merge acolo în campanie electorală" - a spus ea.
Totuşi, inclusiv actualul preşedinte al Consiliului Central al Evreilor din Germania, Dieter Graumann, a refuzat să o critice pe Angela Merkel.
El a spus ediţiei online a publicaţiei "Der Spiegel" că, prin vizita sa, cancelarul atrage atenţia asupra faptului că atrocităţile nazismului s-au petrecut chiar în Germania şi nu doar în afara graniţelor ei.