Campanie împotriva epuizării la locul de muncă
Ministerul muncii din Germania lansează o campanie împotriva epuizarii la locul de muncă. Potrivit noului proiect, angajatorul riscă pedepse mergând de la amenzi severe până la închisoare, în cazul încălcării legislaţiei.
Articol de Răzvan Stancu, 28 Decembrie 2011, 11:05
Din 2012 în Germania va demara un proiect privind combaterea sindromului de epuizare totală la locul de muncă, o iniţiativă a ministerului muncii după cum menţionează chiar titulara portofoliului, Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.
Potrivit ministrului muncii, unul din trei germani, care se pensionează anticipat, o fac deoarece nu rezistă psihic cerinţelor angajatorului.
Statul german cheltuie miliarde de euro anual pentru pensiile anticipate şi tratament.
Cei mai mulţi dintre cei ce se pensionează anticipat se retrag din câmpul muncii înainte de 50 de ani, ceea ce reprezintă o pierdere mare atât pentru companii, cât şi pentru societate în general.
Potrivit noului proiect, angajatorul riscă pedepse mergând de la amenzi severe până la închisoare, în cazul încălcării legislaţiei privind protecţia muncii, fiind responsabil inclusiv pentru starea psihică a subordonaţilor, spune ministrul german al muncii Ursula von der Leyen.
Germania dispune deja de un cadru suficient pentru a-şi putea apăra angajaţii, a subliniat ministrul, indicând că nu se are în vedere adoptarea unor legi mai severe.
Potrivit cercetărilor sociologice, şapte din zece companii din Germania nu acordă suficientă atenţie acestui aspect: fie că nu conştientizează gravitatea problemei, fie nu înţeleg în ce fel aceasta poate fi rezolvată.
Vârsta legală de pensionare este de 65 de ani în Germania.
Din 2012 vîrsta de pensionare va începe să fie majorată cu o lună de la an la an pentru ca în 2029 limita să ajungă la 67 de ani.
Autorităţile explică aceasta prin creşterea speranţei de viaţă.