Campania electorală prezidențială din Turcia, la final
În Turcia este astăzi ultima zi de campanie electorală, înaintea alegerilor prezidenţiale de mâine, primele din istoria ţării la care preşedintele va fi ales prin vot direct.
Articol de Laurenţiu Văduva, 09 August 2014, 15:19
În Turcia este astăzi ultima zi de campanie electorală, înaintea alegerilor prezidenţiale de mâine - primele din istoria ţării la care preşedintele va fi ales prin vot direct şi nu prin intermediul Parlamentului.
În pofida protestelor de stradă şi a mai multor scandaluri de corupţie, marele favorit este actualul premier Reccep Tayyip Erdogan, al cărui stil de conducere autoritar a îngrijorat deja statele occidentale.
În cei 11 ani petrecuţi ca prim ministru, conservatorul Reccep Tayyip Erdogan a dat lovituri serioase elitei laice aflate la putere în Turcia.
El a generat nu o dată puternice proteste de stradă, după ce a fost acuzat că vrea să re-islamizeze ţara sau după ce unii dintre miniştrii săi au fost acuzaţi de corupţie.
A scandalizat Occidentul prin reprimarea dură a manifestaţiilor, interzicerea site-urilor Youtube şi Twitter sau prin criticile la adresa Israelului.
A abolit interdicţia vălului islamic şi a sprijinit restricţionarea vânzărilor de alcool.
Actualul premier ar putea câștiga din primul tur
Erdogan este creditat cu 55-56% din intenţiile de vot şi ar putea câştiga chiar din primul tur.
Ceilalţi doi contracandidaţi ai săi sunt plasaţi mult în urmă. Erdogan promite schimbarea Constituţiei Turciei, stabilirea unei preşedinţii executive şi mai multe drepturi pentru minoritatea kurdă.
Chiar dacă, în timpul mandatelor sale de premier, Turcia a înregistrat cel mai mare număr de procese după Rusia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, un lucru este clar: din anul 2001, Reccep Tayyip Erdogan şi-a ajutat partidul să câştige trei alegeri parlamentare, iar Turcia a înregistrat o creştere economică şi o stabilitate fără precedent.
După scandalul de corupţie din decembrie, pentru premierul Erdogan alegerile prezidenţiale au şi o miz? personală.
”Iniţial, nu era foarte entuziast în privinţa postului de preşedinte, însă pasul decisiv a fost scandalul de corupţie care a început pe 17 decembrie 2013, conform cu actualul eşicher politic şi legal din Turcia, riscă să fie adus în instanţă şi condamnat. Are doar o singură şansă să scape, să fie ales preşedinte” explică Dragoş Mateescu, profesor la Universitatea Economică din Izmir.