Campania electorală pentru prezidenţiale în Polonia, la final
Deşi fratele geamăn al fostului preşedinte este printre cei zece candidaţi înscrişi în cursa prezidenţială, favorit pare să fie actualul preşedinte interimar, Bronislaw Komorowski.
18 Iunie 2010, 15:37
În Polonia este ultima zi de campanie înaintea alegerilor prezidenţiale de duminică.
Scrutinul a fost convocat după tragedia aviatică din aprilie din vestul Rusiei, în care şi-a pierdut viaţa fostul preşedinte Lech Kaczynski, alături de alte 95 de personalităţi ale statului.
Jaroslav Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte, este printre cei zece candidaţi înscrişi în competiţie, dar favoritul pare să fie actualul preşedinte interimar, Bronislaw Komorowski.
Majoritatea sondajelor anticipează totuşi un al doilea tur de scrutin, iar presa poloneză notează că lupta se duce acum pentru câştigarea simpatiei celor 1.300.000 de nehotărâţi.
Foarte mulţi dintre polonezi sunt nehotărâţi şi foarte mulţi nu vor să spună cu cine votează.
Ei spun că este secret sau că este o chestiune privată. În orice caz, din sondajul pe care l-am făcut, mai mult femeile votează cu Jaroslav Kaczynski şi mai mult bărbaţii votează cu Bronislaw Komorowski.
Tineretul este foarte nehotărât, nu ştie cu cine să voteze, iar mulţi nu se duc la vot.
Campania electorală este dominată de problemele din sistemul sanitar, din educaţie, de participarea Poloniei cu trupe în Afganistan şi de fertilizarea in vitro.
În ultima săptămână dominant a fost procesul dintre Bronislaw Komorowski şi Jaroslav Kaczynski, proces câştigat de Komorowski.
Acum Jaroslav Kaczynski trebuie să-şi ceară scuze, pentru că a zis despre Komorowski că vrea să privatizeze spitalele.
Problema nu este dacă spitalele trebuie privatizate, ci că acesta din urmă a minţit.
Cei doi nu s-au înţeles nici asupra unei dezbateri unu la unu, dezbatere foarte aşteptată în Polonia, aşa că nu se ştie dacă această dezbatere va avea loc, pentru că Bronislaw Komorowski vrea o dezbatere pe toate temele, iar Kaczynski doar pe temele din sănătate.
Polonia a făcut câteva împrumuturi de la organismele financiare internaţionale pentru a face faţă crizei economice, deşi este cotată ca fiind una din puţinele ţări europene ferite de probleme majore.
Cu toate acestea, mulţi dintre polonezi nu se plâng că nu au serviciu. De altfel, se ştie că Polonia a reuşit să nu intre în recesiune tocmai printr-un şomaj foarte ridicat, deci nu a avut o creştere economică negativă.
În ce priveşte preţurile, acestea par destul de mari şi se pot calcula cu uşurinţă, deoarece paritatea zlot-euro este exact aceeaşi ca paritatea dintre leu şi euro.