"Cămăşile roşii" ocupă sediul televiziunii din Bangkok
Protestatarii thailandezi demonstrează de aproape o lună pe străzile capitalei, cerând demisia premierului Abhisit Vejjajiva şi organizarea de noi alegeri.
Articol de Paul Poteraşi, 09 Aprilie 2010, 12:24
Mii de protestatari thailandezi au reuşit să treacă de linia de apărare a poliţiei şi a armatei şi au pătruns în sediul postului de televiziune al opoziţiei din Thailanda, închis de guvernul de la Bangkok, transmite BBC.
Au fost folosite gaze lacrimogene împotriva mulţimii, dar protestatarii antiguvernamentali s-au regrupat şi au reuşit să oblige forţele de securitate să se retragă.
Postul de televiziune fusese închis joi de guvern atunci când în oraş a fost instituită starea de urgenţă.
Premierul thailandez Abhisit Vejjajiva a precizat că cenzura este necesară pentru a stopa ceea ce a numit "răspândirea informaţiilor false".
Protestatarii, cunoscuţi şi sub numele de "cămăşile roşii", demonstrează de aproape o lună pe străzile capitalei thailandeze, cerând demisia premierului Abhisit Vejjajiva şi organizarea de noi alegeri.
Demonstraţiile au fost declarate ilegale, iar liderii protestatari au fost avertizaţi că vor fi arestaţi, dar "cămăşile roşii" sunt din nou în stradă, sfidând starea de urgenţă.
Guvernul de la Bangkok încearcă în continuare să găsească o soluţie pentru criza politică din ţară, dar liderul "cămăşilor roşii" susţine că guvernul nu creează "o bună atmosferă pentru convorbiri" prin decizia de instituire a stării de urgenţă şi prin emiterea unor mandate de arestare.
Video: Confruntările dintre protestatari din Thailanda şi forţele de ordine.
Cunoscută ca Siam până în 1939, Thailanda este singura ţară din sud-estul Asiei care nu a facut parte din vreun imperiu colonial european.
În 1932, o revoluţie sângeroasa a dus la instaurarea unei monarhii constituţionale. A fost aliatul Japoniei în timpul celui de-al doilea război mondial şi, după război, al Statelor Unite.
Thailanda are o populaţie de aproximativ 64.5 milioane de locuitori, iar religiile prezente în această ţară sunt: budism himayana 95%, islamism 3%, creştinism, hinduism.
Limba vorbită este thailandeza, iar a doua limbă vorbită de elite este engleza.