"Calm relativ" în această dimineaţă în Egipt
Bilanţul violenţelor din ultimele 24 de ore este de peste 460 de morţi şi aproximativ 3500 de răniţi.
15 August 2013, 13:47
Un calm relativ s-a instalat astăzi în Egipt, după prima noapte de la instituirea stării de urgenţă, decretată de autorităţi, din cauza confruntărilor dintre forţele de ordine şi susţinătorii preşedintelui destituit, Mohamed Morsi.
Bilanţul violenţelor din ultimele 24 de ore este de peste 460 de morţi şi aproximativ 3500 de răniţi.
Ziua de ieri a fost cea mai sângeroasă de la începerea revoltei care a dus la înlăturarea fostului preşedinte Hosni Mubarak, în 2011.
În pofida stării de urgenţă, care va dura o lună, şi a amplei desfăşurări a forţelor de ordine pentru respectarea acesteia, noaptea trecută nu a fost lipsită de incidente nici în alte zone ale ţării.
Starea de urgenţă este anunţată pentru 14 provincii din Egipt, dar nu par sa aibă impactul asteptat, scriu pe Twitter agenţiile de ştiri.
The curfew imposes on 14 provinces of Egypt, not attracts the expected impact on Egyptians. #AApic.twitter.com/NPiGIpf5TG
— Anadolu Images (@anadoluimages) August 15, 2013
Astăzi a fost închis şi punctul de trecere cu Gaza pentru o perioadă nedeterminată.Islamists dispersed from Mustafa Mahmoud square last night. A stage in the middle of the square also gone. pic.twitter.com/eJZpNoMzXB
— Kareem Fahim (@kfahim) August 15, 2013
Sute de muncitori palestinieni străbat zilnic, în ambele sensuri, punctul de trecere de la Rafah, din peninsula Sinai.
Intervenţia dură a noilor autorităţi, care au ajuns la putere în luna iulie, după înlăturarea de către armată a preşedintelui islamist, Mohamed Morsi, a îngrijorat însă comunitatea internaţională.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să se reunească rapid pentru a discuta despre actuala situaţie.
Pe de altă parte, Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul şi-au exprimat sprijinul faţă de măsurile luate de guvernul de la Cairo, care până acum ar fi dat dovadă de reţinere.
Reprezentanţii presei străine, care au asistat la violenţe, consideră situaţia actuală drept un pas înapoi şi le solicită guvernelor lumii să pună presiune pe autorităţi în vederea dezamorsării conflictului.