Cale liberă pentru Mitt Romney la prezidenţialele din SUA
După alegerile interne din Texas, republicanul Mitt Romney şi-a asigurat numărul de delegaţi necesari pentru a obţine nominalizarea partidului la alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA.
Articol de Ionuţ Dragu, 30 Mai 2012, 09:19
În Statele Unite, candidatul Mitt Romney a câştigat în Texas alegerile interne republicane, aşa-numitele "primare", avînd de acum numărul suficient de delegaţi pentru a fi sigur că va fi învestit de partid să îl înfrunte, la prezidenţialele din noiembrie, pe şeful în exerciţiu al executivului, democratul Barack Obama.
Mitt Romney, care a promis să redea Americii prosperitatea, este primul candidat de confesiune mormonă din istoria ţării, transmite corespondentul Radio România Actualităţi Ani Sandu.
În Statele Unite candidaţii la alegerile prezidenţiale din partea principalelor partide politice - cel republican şi cel democrat - sunt desemnaţi în urma unui proces de selecţie care se întinde pe câteva luni.
Fiecare stat organizează alegeri în urma cărora candidaţii primesc un anumit număr de delegaţi. În cazul republicanilor, pragul pe care a trebuit să-l atingă Mitt Romney pentru a obţine nominalizarea la preşedinţie a fost de 1.144 de delegaţi.
Atingerea acestei ţinte este mai degrabă o formalitate pentru că, de mai bine de o lună, Mitt Romney este văzut drept cel care va candida din partea partidului republican la alegerile din noiembrie împotriva actualului preşedinte, Barack Obama - asta după ce principalii rivali ai lui Romney s-au retras din cursă şi au anunţat că îl susţin.
Desemnarea oficială a candidatului republican la preşedinţie va avea loc la sfârşitul lunii august, în cadrul convenţiei partidului republican.
Sondajele arată o diferenţă mică în preferinţele americanilor între Obama şi Romney, astfel încât fiecare victorie în aceste aşa-numite "swing states" poate fi vitală.
Legăturile cu Donald Trump îi aduc critici din partea echipei lui Barack Obama
Echipa de campanie a lui Barack Obama l-a criticat pe republicanul Mitt Romney pentru legăturile pe care le are acesta cu magnatul în imobiliare Donald Trump, care susţine că Barack Obama nu este născut în Statele Unite, condiţie necesară pentru a deveni preşedinte, conform Constituţiei acestei ţări, relatează AFP.
"Faptul că Mitt Romney continuă să îi fie asociat lui Donald Trump şi refuză să îi condamne teoriile ruşinoase de complot demonstrează lipsa sa de autoritate morală", a declarat o purtătoare de cuvânt a echipei de campanie a lui Obama, Stephanie Cutter.
"Dacă Mitt Romney nu are tăria de a se opune unui şarlatan precum Donald Trump pentru că este prea preocupat să-şi umple conturile pentru campania sa, ce fel de preşedinte poate fi el ?", a continuat Cutter.
Echipa democrată a difuzat de asemenea şi o înregistrare video prin care se face o paralelă între felul în care Romney a luat poziţie faţă de acest subiect şi cel al candidatului republican din 2008, John McCain, care a respins la un moment dat afirmaţiile unei femei care îl califica pe Obama ca fiind "arab".
În mai 2011, Casa Albă a încercat să pună capăt acestei controverse dând publicităţii certificatul de naştere integral al preşedintelui.
Mitt Romney s-a apărat luni declarând că nu este de acord cu "toţi cei care îl susţin".
Unul dintre consilierii lui Mitt Romney, Eric Fehrnstrom, a declarat pentru CNN că republicanul nu face parte dintre cei care pun în discuţie faptul că Barack Obama s-a născut pe teritoriul american, la 4 august 1961, în Honolulu, Hawaii (Pacific), regiune care facea parte din Statele Unite începând cu 1959.
Romney şi Trump vor participa împreună la o reuniune de strângere de fonduri în Las Vegas.