Calcule privind oportunitatea intervenţiei în Siria
Congresul SUA şi Parlamentul Franţei vor decide oportunitatea unei intervenţii militare în Siria, după ce legislativul britanic a votat recent împotrivă.
Articol de Arina Petrovici, 01 Septembrie 2013, 18:44
Congresul Statelor Unite şi Parlamentul Franţei vor decide, săptămâna viitoare, dacă vor autoriza sau nu o intervenţie militară în Siria, după ce legislativul britanic a votat, zilele trecute, împotrivă.
În timp ce opoziţia siriană se declară decepţionată de poziţia Occidentului, autorităţile de la Damasc fac apel la înţelepciune şi cere Congresului american să nu recurgă la lovituri aeriene asupra Siriei.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a hotărât să consulte Congresul cu privire la o intervenţie militară în Siria.
Un oficial de la Casa Albă a precizat, sub protecţia anonimatului, că Barack Obama a discutat cu omologul său francez, François Hollande, înainte de a-şi anunţa decizia.
Franţa a devenit principalul aliat al Statelor Unite în dosarul sirian, după ce legislativul britanic a votat, săptămâna aceasta, împotriva unei intervenţii militare.
Acelaşi oficial american afirmă că, astfel, Obama are timpul necesar pentru a încerca să lărgească o eventuală coaliţie internaţională împotriva regimului lui Bashar al-Assad.
Opoziţia siriană, "decepţionată"
La Paris, ministrul de interne afirmă că Franţa nu poate lansa singură un atac asupra Siriei şi că aşteaptă decizia Congresului Statelor Unite.
Declaraţia vine în contextul în care în Franţa cresc presiunile asupra preşedintelui Hollande pentru a supune votului în parlament problema unei intervenţii militare în Siria.
Opoziţia siriană s-a declarat decepţionată de decizia preşedintelui american şi şi-a exprimat speranţa că Liga Arabă, care se întruneşte astăzi la Cairo, va aduce un sprijin puternic recurgerii la atacuri aeriene asupra poziţiilor deţinute de forţele armate siriene.
În schimb, ministrul adjunct de externe sirian l-a calificat pe Barack Obama drept ezitant şi confuz şi a cerut înţelepciune de la Congresul american.
De la izbucnirea revoltei împotriva regimului lui Bashar Al-Assad, care s-a transformat într-un război civil, peste 100.000 de oameni şi-au pierdut viaţa - arată un bilanţ al Naţiunilor Unite, realizat până la 31 august.
Presa israeliană: "Un pas înapoi"
Presa israeliană a comentat pe larg decizia preşedintelui american de a solicita aprobarea Congresului, catalogându-l indecis şi ezitant în gestionarea conflictelor internaţionale.
Potrivit corespondentului Radio România la Ierusalim, Dragoş Ciocârlan, la o zi după ce preşedintele Obama a declarat că va cere aprobarea Congresului pentru o intervenţie în Siria, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus " Duşmanii noştri au toate motivele să nu ne testeze."
Netanyahu a explicat că Israelul este calm şi încrezător în capacitatea lui, iar cetăţenii ştiu foarte bine că Israelul este pregătit pentru orice scenariu.
Surprinzătoare sau nu, decizia preşedintelui american confirmă că Israelul trebuie să se bazeze pe el însuşi.
Presa israeliană interpretează decizia preşedintelui Barack Obama "un pas înapoi".
Apare clar că este indecis şi ezitant în gestionarea conflictelor internaţionale, o ezitare care va fi exploatată de partizanii săi în favoarea lor.
Congresul Statelor Unite nu a reuşit să decidă în mai multe proiecte, parlamentarii fiind divizaţi şi incapabili să voteze, interzicând sau autorizând intervenţii militare, lăsând la latitudinea preşedintelui să decidă.