Calcule electorale pentru parlamentarele din Marea Britanie
Cu trei zile înaintea alegerilor, sondajele nu relevă un câştigător clar, dar în preferinţele alegătorilor conservatorii ar strânge cele mai multe voturi.
04 Mai 2010, 11:59
Cu trei zile înainte de alegerile parlamentare din Marea Britanie, sondajele de opinie nu relevă un câştigător clar.
În schimb, preferinţele electoratului se îndreaptă spre conservatorii lui David Cameron, iar pe locul al doilea se situează laburiştii premierului Gordon Brown.
În Marea Britanie, regula spune că în situaţia în care nu există majoritate parlamentară, guvernul în exerciţiu are dreptul la prima încercare de a obţine votul de încredere în parlament.
În cazul de faţă, aceasta înseamnă aproape sigur o alianţă între laburişti şi liberal-democraţi - este de părere Patrick Dunleavy, profesor de ştiinţe politice la London School of Economics.
"Majoritatea sondajelor arată că am putea avea un guvern de coaliţie laburist-liberal-democrat, problema e că liderul liberal-democrat, Nick Clegg, nu-l agreează deloc pe Gordon Brown ca premier şi nu a ascuns acest lucru", a precizat Patrick Dunleavy.
Dacă Gordon Brown demisionează, atunci ar trebui ales un nou lider laburist, care să negocieze cu liberal-democraţii.
Ce se întâmplă însă dacă Partidul Conservator obţine cele mai multe locuri în parlament, însă nu suficiente cât să conducă singur?
În acest scenariu, Gordon Brown probabil îşi va da demisia, spune Patrick Dunleavy, iar regina îi va cere liderului conservator, David Cameron, să formeze guvernul.
În această situaţie, acesta ar avea opţiunea de a discuta sau nu cu liberal-democraţii.
Patrick Dunleavy spune că "o astfel de situaţie i-ar creşte autoritatea lui David Cameron şi l-ar ajuta să joace agresiv cu liberal-democraţii, pentru că le poate spune: uite, eu am de gând să promovez această lege, ori mă sprijiniţi, ori trebuie organizate imediat alegeri generale".
De asemenea, Patrick Dunleavy mai spune că "dacă sunt necesare alte alegeri, electoratul va da vina pe liberal-democraţi, iar presiunea asupra lor va fi uriaşă. Cum rezultatul se anunţă atât de strâns, iar mulţi dintre britanici sunt încă nehotărâţi, alegerile ar putea fi decise de circumscripţiile în care diferenţa între partide e minimă, aşa-numitele circumscripţii marginale".
Pentru prima oară, în ultimul sondaj Ipsos Mori, Partidul Conservator ar putea câştiga, în aceste circumscripţii, cu două mandate mai mult decât laburiştii.