Cabinetul condus de pro-europeana Maia Sandu a fost demis
Preşedintele pro-rus al Rapublicii Moldova, Igor Dodon a invitat pentru miercuri partidele parlamentare la consultări pentru formarea unei majorităţi.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Noiembrie 2019, 08:10
Preşedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon a invitat pentru miercuri partidele parlamentare la consultări pentru formarea unei majorităţi, după ce cabinetul condus de pro-europeana Maia Sandu a fost demis prin moţiunea de cenzură, în urma disputei cu partenerii socialişti de guvernământ pe tema reformării procuraturii.
Partidele au trei luni la dispoziţie pentru formarea unui nou guvern şi evitarea alegerilor anticipate.
Corespondenţă din Chişinău, reporter Mariana Vasilache, Radio Chişinău: "Premierul Maia Sandu a declarat, în Parlament, că şi-a asumat reforma justiţiei, pentru că şi-a dorit un procuror independent, care să nu facă interesele politicienilor.
Maia Sandu i-a acuzat pe socialişti, cu care a fost până acum într-o majoritate parlamentară, că vor să demită guvernul pentru că le este frică de justiţie.
Moţiunea de cenzură, iniţiată de socialiştii lui Igor Dodon, a fost susţinută şi de deputaţii democraţi.
Guvernul de la Chişinău a fost demis în timp ce în faţa Parlamentului protestau câteva sute de persoane, care şi-au exprimat susţinerea pentru Maia Sandu.
Imediat după demiterea Guvernului, preşedintele Igor Dodon a îndemnat deputaţii din actuala majoritate parlamentară PSRM-ACUM să meargă împreună la discuţii pentru formarea unui nou guvern.
El spune, însă, că nu va accepta candidatura Maia Sandu.
Igor Dodon îşi asumă şi responsabilitatea de a numi un premier din afara politicului, dacă majoritatea parlamentară nu va ajunge la un consens.
După căderea Guvernului urmează o perioadă de instabilitate, cu riscul de preluare integrală a puterii din partea preşedintelui Igor Dodon, cu sprijinul Federaţiei Ruse - a opinat comentatorul politic de la Chişinău, Nicolae Negru, iar analistul de la Bucureşti, Iulian Chifu, consideră că ar fi mai oportună organizarea alegerilor anticipate cu formarea unei noi guvernări mai stabile în Republica Moldova."
România şi Uniunea Europeană au avertizat Republica Moldova că sprijinul, inclusiv financiar, este strict condiţionat de continuarea reformelor, de respectarea statului de drept şi a standardelor democratice.
Situaţia politică de la Chişinău va fi analizată la Radio România Actualităţi, în emisiunea "Probleme la zi", de la ora 12:05.