Cabinetele medicilor de familie din Italia, deschise şi noaptea
Imposibilitatea de a găsi un medic în weekend şi noaptea determină oamenii să se adreseze spitalelor chiar fără a avea nevoie de ele, potrivit La Republica.
Articol de Ioana Dogaru, 08 Martie 2012, 11:44
Italia şi-a propus să revoluţioneze medicina teritorială prin înfiinţarea cabinetelor medicale cu program non-stop, informează Agerpres.
Planul guvernului italian este de a crea ambulatorii mari, cu diferiţi specialişti aflaţi la dispoziţie 24 de ore din 24.
"La Repubblica" notează în ediţia de joi că în Italia se conturează ceea ce ar putea deveni cea mai importantă schimbare din medicină teritorială din ultimii ani, prin aceste cabinete care vor fi la dispoziţia cetăţenilor la orice oră.
Super-ambulatorii
La jumătatea lunii februarie a izbucnit scandalul oamenilor care aşteaptă ore întregi pentru un consult.
S-a invocat carenţa de paturi din saloane, dar şi filtrul redus aplicat de serviciile din teritoriu.
Imposibilitatea de a găsi un medic în weekend şi noaptea determină oamenii să se adreseze spitalelor chiar fără a avea nevoie de ele.
Ideea ministrului sănătăţii din italia este de a proiecta noua organizare şi a o introduce în "pactul privind sănătatea" - acordul dintre guvern şi autorităţile regionale, pe care se va baza sănătatea în următorii ani.
Schema noilor ambulatorii a fost deja stabilită de mai mult timp şi se bazează pe aşa-numitul ''AFT'' (Agregări Funcţionale Teritoriale).
Este vorba de cabinete mari în care lucrează mai mulţi medici, până la 16, dar şi medici de gardă.
Trebuie să fie organizate în aşa fel încât să asigure o prezenţă continuă, nu numai de la ora 8 la orele 20, timp de cinci zile pe săptămână.
Mai mult, pe viitor, în aceste ''super-ambulatorii'' ar putea intra şi medici pediatri şi unii specialişti.
Convenţia care îi leagă pe medici de sistemul de sănătate va trebui modificată pentru a încorpora şi ideea de noi ambulatorii cu program non-stop.
Giacomo Milillo, secretarul celui mai important sindicat al medicilor de familie, FIMMG susţine că această ideea va face economii, deoarece serviciile de urgenţă vor fi uşurate.
El a mai spus că AFT-urile vizează o nouă organizare şi nu o prelungire a programului medicilor pentru a ameliora asistenţa de sănătate.
În România există centre de permanenţă
În 2008 în România au fost înfiinţate 250 de centre de permanenţă, în special în mediul rural, potrivit lui Rodica Tănase, preşedinte Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie.
În 2004 prin Legea 263 s-a modificat sursa de finanţare pentru aceste centre, fondurile venind de la ministerul sănătăţii.
Până în 2008 numărul de centre de permanenţă din ţară s-a redus la 88.
În 2011 Legea 263/2004 a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă şi, în prezent numărul de centre de permanenţă a crescut la 130-140.
Centrul de permanenţă presupune că medicii acordă servicii medicale şi în afara programului de muncă, în weekend-uri sau sărbători legale.