C.E. cere blocarea surselor financiare pentru terorişti şi infractori
Sunt vizate activităţile de spălăre a banilor şi fluxurile ilicite de numerar. Instrumentele legale de întrerupere a circulaţiei banilor pentru astfel de acte vor fi consolidate.
Articol de Radiojurnal, 31 Decembrie 2016, 01:07
Comisia Europeană a anunţat un nou set de măsuri de combatere a terorismului şi a finanţării actelor teroriste, dar şi măsuri privind stoparea criminalităţii transfrontaliere.
Combaterea spălării banilor, a fluxurilor ilicite de numerar, consolidarea eficienţei sistemului de informaţii Schengen, se află printre măsurile din pachetul propus de Comisia Europeană la sfârşitul anului, în vederea combaterii terorismului şi a criminalităţii la graniţele Uniunii.
Prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, aprecia că, prin aceste propuneri, sunt consolidate instrumentele legale ce permit întreruperea şi blocarea surselor financiare pentru terorişti şi infractori, cu scopul de a proteja mai bine securitatea cetăţenilor europeni.
Se are în vedere eliminarea obstacolelor din calea cooperării poliţieneşti şi judiciare între ţările membre, precum şi la nivel internaţional.
Mai multă rigoare a controlului sumelor mari, inclusiv în cazul celor situate sub plafonul de 10 mii de euro, dacă există suspiciuni că banii sunt folosiţi pentru activităţi infracţionale.
Îngheţarea resurselor financiare ale teroriştilor şi confiscarea bunurilor acestora printr-un regulament special.
Un alt set de măsuri vizează îmbunătăţirea majoră a sistemului de informaţii Schengen, din punct de vedere tehnic şi operaţional.
Va deveni o prioritate cooperarea şi schimbul de informaţii între statele membre, şi între acestea şi agenţiile europene relevante.
Sistemul de protecţie a datelor va fi consolidat şi vor fi mai bine folosite datele de identificare facială sau prin amprente.
Vor fi introduse noi categorii de alerte, în cazul incidentelor teroriste; vor fi impuse interdicţii de intrare în Europa pentru anumiţi cetăţeni din afara ţărilor membre, se va face mai uşor întoarcerea de la graniţele externe ale Uniunii a celor care prezintă diverse riscuri.