Bust al poetului Grigore Vieru, dezvelit la Chişinău
Printre cei care au adus un omagiu poetului s-au aflat preşedintele interimar şi premierul Republicii Moldova.
Articol de Bogdan Mihai, 12 Februarie 2010, 18:11
La Chişinău a fost dezvelit bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt", ne-a informat trimisul nostru, Alla Stâncaru.
Evenimentul are loc înainte de ziua de naştere a poetului, care, la 14 februarie, ar fi împlinit 75 de ani.
Bustul poetului stă acum alături de clasici literaturii române, precum Eminescu, Rebreanu, Alecsandri sau Blaga.
Oameni de cultură din România şi Republica Moldova şi sute de locuitori ai Chişinăului au participat la eveniment şi i-au adus un omagiu poetului.
"Nu există fiinţă pe pământ care n-a trecut prin inima lui Vieru. Acest bust este unul din puţinele lucruri pe care am reuşit să le facem pentru marele poet al neamului", a declarat preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
"Grigore Vieru nu mai este printre noi, dar, în acelaşi timp, va fi mereu în inimile noastre. Un om atât de blând la chip şi la suflet, atât de calm şi cu atâta dragoste faţă de cuvânt, mamă, plai, limba română, n-a meritat o viaţă atât de scurtă şi de zbuciumată", a mai spus el.
Premierul Vlad Filat a precizat că 2011 va fi declarat anul lui Grigore Vieru în Republica Moldova.
Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta de pe malul stâng al Prutului, fostul judeţ Hotin. A debutat în 1957, devenind ulterior unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi poeţi din Republica Moldova.
Grigore Vieru a primit în 1988 cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen (1989). La 13 noiembrie 1990, a devenit membru de onoare din străinătate al Academiei Române, care l-a propus în 1992 pentru Premiul Nobel pentru Pace.
A fost membru corespondent al Academiei Române, din 23 martie 1993, a fost decorat cu Medalia guvernamentală a României "Eminescu - 150 de ani de la naştere" (2000) şi cu Ordinul Republicii, fiind premiat de mai multe publicaţii din România.
Poetul a decedat la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident de circulaţie produs în zona localităţii Dănceni, raionul Ialoveni, în apropiere de Chişinău, în timp ce se întorcea de la o manifestare consacrată zilei de naştere a lui Eminescu, desfăşurată la Cahul.