Bursele financiare, "în declin"
Scăderea ratingului Statelor Unite a afectat bursele din întreaga lume. Standard Poor's a coborât luni şi ratingul celor două mari instituţii de stat americane, Fannie Mae şi Freddie Mac.
08 August 2011, 19:53
Luni, Wall Street a deschis în scădere, urmând bursele din Asia şi Europa, în timp ce investitorii au căutat plasamente sigure, transmite Reuters.
Sectoarele economice cu sensibilitate mai ridicată la criză, precum cel bancar sau cel de resurse naturale, au fost lovite cel mai puternic, acţiunile scăzând cu peste şase la sută la unele corporaţii.
Economiştii de la J.P Morgan, citaţi de Reuters, apreciază că scăderea ratingului SUA cu o treaptă de către agenţia de rating Standard&Poor's ar putea avea un impact minim pe termen mediu şi lung, întrucât nu afectează actuala prognoză de creştere economică, însă ar putea cauza turbulenţe pe pieţe în următoarele două săptămâni.
Analiştii spun că se aşteptau la o scădere şi mai drastică a Bursei.
Titlurile Trezoreriei de stat a Statelor Unite cu scadenţa la 10 ani au crescut, fiind considerate plasamente sigure de către investitori.
La fel şi dolarul s-a apreciat, în timp ce preţurile la materii prime cum ar fi petrol, cupru, zahăr şi cafea au scăzut pe fondul temerilor investitorilor privind contracţia economiei mondiale.
Video: Bursele din SUA au deschis în scădere luni.
Scăderea ratingului Statelor Unite a afectat şi bursele europene care au revenit pe minus luni, după o scurtă perioadă de creştere.
O anumită neîncredere s-a manifestat şi în ceea ce priveşte moneda euro, care s-a depreciat faţă de dolar cu 0,7% faţă de şedinţa anterioară.
Pentru a tempera neîncrederea investitorilor, ţările din G7 - grup format din SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Japonia - s-au angajat să coopereze pentru a asigura stabilitatea pieţelor financiare, iar G20 - principalele ţări bogate şi emergente - şi-a subliniat angajamentul de a lua "toate măsurile" în mod concertat pentru a sprijini o creştere economică mai puternică.
Banca Central Europeană a cumpărat titluri ale Italiei şi Spaniei, două ţări cu probleme financiare, la deschiderea şedinţei bursiere din Europa.
Scăderea ratingului SUA a avut un impact limitat asupra leului şi a valutelor din regiune.
Leul s-a depreciat moderat cu 0,23 de bani, în timp ce francul elveţian a atins un nou maxim istoric.
Graficul indicelui Dow Jones, în timp real.
Fannie Mae si Freddie Mac au fost retrogradate de agenţia Standard Poor's
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a coborât luni şi ratingul celor doua mari instituţii ipotecare americane prabuşite în urma crizei din 2008, dar salvate de stat.
Este vorba despre Fannie Mae şi Freddie Mac, despre care specialiştii agenţiei spun că şi acum depind direct de sprijinul guvernului american.
Mai mult, şeful diviziei pentru ratingurile suverane de la Standard & Poor's, David Beers, este de părere că Statele Unite nu îsi vor vedea prea curând readus la maximul posibil ratingul lor de creditare pe termen lung.
În opinia lui David Beers, revenirea la ratingul maxim este condiţionată de adoptarea prin consens politic unui pachet de simulare fiscală substanţial şi mai robust.
În replică, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, a criticat deciziile Standard & Poor's şi a declarat că agentia de rating s-a bazat pe raţionamente nejustificate si a aratat o uimitoare lipsa de cunostinte despre notiuni de baza ale calculelor matematice din finantele americane.