Bunicuţă premiată pentru cercetări asupra melcilor
O bunicuţă, în vârstă de 69 de ani din Marea Britanie, a fost desemnată omul de ştiinţă amator al anului de către BBC pentru cercetări legate de sistemul de orientare al melcilor.
Articol de Ionuţ Dragu, 16 Septembrie 2010, 14:00
O bunică din Devon (sud-vestul Angliei) a fost desemnată omul de ştiinţă amator al anului de către BBC, pentru contribuţia la cercetările legate de sistemul de orientare al melcilor.
Ruth Brooks, 69 de ani, a stabilit pe baza experimentelor efectuate în grădina ei şi într-un campus universitar din apropiere că melcii erau capabili să regăsească locul din care se hrăneau, de la o "distanţă de până la 30 de metri".
Doamna Brooks şi-a exprimat motivaţia pentru cercetările asupra melcilor prin faptul că "sunt foarte puţine studii în lume legate de sistemul de orientare al melcilor".
Potrivit acesteia, există doar două studii în acest sens, unul în Suedia, din 1950, şi celălalt în SUA, din 1975.
În cadrul cercetărilor sale, bunicuţa a schimbat melcii ei cu cei ai vecinei sale, vopsindu-le cochilia cu culori diferite ca să poată urmări mai uşor deplasarea lor şi să stabilească distanţele parcurse.
Mai departe de 30 metri, melcii par "pierduţi", a declarat Doamna Brooks adăugând că îşi va continua cercetările.
Ruth Brooks a fost desemnată omul de ştiinţă amator al anului în cadrul emisiuni postului Radio 4 "Material world", dintr-un număr de 10 candidaţi.