Bundesbank se opune cumpărării de BCE a obligaţiunilor euro
Banca centrală a Germaniei consideră inoportună cumpărarea de obligaţiuni de stat emise de Spania şi Italia pe motiv că ar fi finanţate în mod periculos deficite ale unor state.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 28 Iulie 2012, 10:24
Bundesbank, Banca centrală a Germaniei se opune cumpărării de către BCE a obligaţiunilor emise de ţările din zona euro.
Măsura a fost folosită anterior pentru a scădea costurile finanţării Spaniei şi Italiei pe pieţele financiare.
Poziţia Bundesbank a fost reiterată după ce conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) a afirmat disponibilitatea instituţiei de a se opune prin toate mijlocele destrămării uniunii monetare.
Mesaje cu greutate în ultimele zile din partea liderilor europeni cu privire la criza din uniunea monetară. După ce preşedintele BCE, Mario Draghi, afirmase joi la Londra, că instituţia pe care o conduce va folosi toate instrumentele disponibile pentru salvarea euro, vineri s-au exprimat, aproape în aceleaşi cuvinte, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande.
Cei doi au discutat telefonic despre ajutoarele destinate Spaniei şi despre implementarea cât mai rapidă a măsurilor decise la ultimul summit european.
"Vom face tot ceea ce este necesar pentru protejarea integrităţii zonei euro" - se spune în declaraţia comună franco-germană dată publicităţii vineri.
Liderii de la Paris şi Berlin au făcut apel la ţările şi instituţiile din zona euro să-şi îndeplinească obligaţiile şi să-şi exercite competenţele care le revin.
Prin declaraţiile de vineri, doamna Merkel contrazice poziţia băncii centrale a Germaniei - Bundesbankul încercase să-l tempereze pe şeful BCE, Draghi, contestând dur posibila intenţie a băncii de la Frankfurt de a achiziţiona din nou obligaţiuni de stat emise de Spania şi Italia.
Finanţarea deficitelor naţionale, "interzisă de tratatele europene"
Banca Centrală a Germaniei se opune şi acordării unei licenţe bancare pentru Fondul European de Salvare, care poate însă cumpăra obligaţiunile ţărilor membre, în opinia Bundesbank.
Această instituţie a rămas singura voce conservatoare a Republicii Federale, după ce guvernul condus de Angela Merkel a făcut numeroase concesii, la ultimul summit european, la presiunile exercitate de state din sudul Europei şi de opoziţia social-democrat ecologistă de la Berlin.
BCE a cumpărat, în ultimii 2 ani, obligaţiuni în valoare de 211 miliarde de euro emise de ţările membre.
Criticii consideră că se finanţează astfel deficitele statelor prin tiparniţa de bani a BCE, o măsură interzisă de tratatele europne în vigoare, după cum arată Bundesbank.
Dacă obligaţiunile vor fi achiziţionate prin Mecanismul European de Stabilizare, pasul trebuie aprobat mai întâi de Comisia de buget a Parlamentului german, din care fac parte reprezentanţii tuturor partidelor parlamentare.
Numeroşi analişti germani consideră că preşedintele BCE este într-o situaţie deosebit de dificilă, în care are de pierdut şi dacă acţionează, şi dacă nu face nimic.
Nu de încredere duce însă lipsă şeful instituţiei de la Frankfurt pe Main.
La recenta conferinţă de la Londra, la care a promis să facă totul pentru salvarea euro, Mario Draghi a precizat că moneda unică este considerată ireversibilă şi a dat asigurări că măsurile pe care le are în vedere vor fi în mod sigur suficiente pentru a salva euro.