Bulgaria vrea drumuri cu bani europeni şi de la FMI
Guvernul de la Sofia anunţă că intenţionează să absoarbă pentru proiecte de infrastructură 4 miliarde de euro, de patru ori mai mult decât în perioada precedentă.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 10 August 2010, 20:32
Guvernul bulgar are ambiţia de a construi drumuri cu mulţi bani europeni, dar pentru aceasta este nevoie de cofinanţare.
Cum bugetul ţării este mic, Bulgaria speră să obţină bani de la Banca Mondială pentru a-şi plăti cota parte din lucrări.
Fiind conştient de suspiciunile de corupţie care planează asupra Bulgariei, guvernul de la Sofia a cumpărat aparatură cu ajutorul căreia să demonstreze că nu s-a furat din materialele pentru autostrăzi.
În ajunul vizitei preşedintelui Băncii Mondiale, Robert Zelik, ministrul dezvoltării regionale, Rosen Plevneliev, a anunţat că în cadrul programului operativ Transport al Uniunii Europene, guvernul Boiko Borisov a lansat proiecte în valoare de 4 miliarde de euro, de patru ori mai mult decât în perioada precedentă.
Bulgaria se pregăteşte astfel pentru a absorbi o sumă foarte mare din fondurile europene.
Pentru aceasta însă este nevoie de cofinanţare, iar în condiţii de criză bani din buget nu prea sunt. De aici, şi speranţele legate de Banca Mondială.
"Autostrăzile sunt importante elemente ale creşterii economice", a declarat guvernatorul Băncii Mondiale, Robert Zelik, care a adăugat că "Bulgaria a obţinut finanţări în cadrul mai multor fonduri europene, dar până acum nu a reuşit să le folosească într-un mod eficient. Nu este un secret faptul că ţara are probleme cu corupţia".
Reformă administrativă, pe bani europeni
Robert Zelik a mai spus că a analizat, împreună cu primul ministru Boiko Borisov şi cu eurocomisarul Kristalina Gheorghieva, modalităţile de structurare a împrumuturilor, astfel încât acestea să ajute la absorbţia fondurilor europene.
La rândul său, primul-ministru Boiko Borisov a ţinut să sublinieze că Bulgaria a achiziţionat cu bani obţinuţi de la Banca Mondială cele mai moderne echipamente pentru exercitarea unui control riguros asupra calităţii drumurilor.
În acest mod, cei de la Bruxelles şi de la Washington vor şti că fondurile nu vor fi deturnate şi ce s-a construit va corespunde proiectelor, a precizat Boiko Borisov.
Primul-ministru bulgar şi preşedintele Băncii Mondiale au semnat un memorandum pentru dinamizarea colaborării în domeniul infrastructurii.
În afară de proiectele din infrastructură, cu bani de la Banca Mondială vor continua modernizarea căilor ferate, reforma administrativă şi cea din sectorul gazelor.
În legătură cu aceasta, Robert Zelik a menţionat suma de 300 de milioane de dolari.