Bulgaria "va limita producţia de energie verde"
Populaţia este foarte sensibilă la majorarea tarifelor, inevitabilă în urmă conectării după 2012 la sistemul energetic naţional, a peste 1000 de MW în "centrale verzi".
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 16 Iunie 2014, 17:11
Bulgaria va limita producţia de energie verde încercând să menţină la un nivel suportabil preţul energiei electrice.
Spre deosebire de situaţia din alte ţări europene, la sud de Dunăre gazele sunt foarte rar folosite în gospodarii şi în industrie.
Totul, de la gătit până la încălzirea locuinţelor, se bazează cu precădere pe energia electrică.
Populaţia este foarte sensibilă la majorarea tarifelor – inevitabilă în urmă conectării, după 2012 la sistemul energetic naţional, a peste 1000 de MW în centrale eoliene şi fotovoltaice.
Garantarea unor venituri sigure a transformat energetica verde în zona de atracţie pentru investitoriii privilegiaţi, politicienii, rudele şi prietenii acestora.
Rata ridicată a profitului a contribuit la atingerea, cu 8 ani înăinte de termenul 2020, a cotei de 16% resurse recuperabile în energetica bulgară.
Viitorul energiei verzi, "incert"
Creşterea preţului kilovatului în cea mai săracă ţara din Uniune, a provocat în iarna lui 2013 proteste fără precedent în mai toate oraşele bulgare care au dus la demisia guvernului Borisov.
Actualii guvernanţi au avertizat că economia aflată în criză nu poate plăti facturile investitorilor privilegiaţi.
Comisia pentru reglementări în energetică a propus reducerea preţului de achiziţie a chilovatorei de la hidrocentrale cu 70%, de la centrale solare – cu 60% şi de la cele eoliene cu 22%. Aceasta ar echivala cu 3 miliarde euro mai puţin pentru investitorii în energetica verde în următorii 12 ani.
Centralele conectate la sistemul energetic naţional după 2013, nu vor profita de tarife preferenţiale.
Comisia a redus în medie cu 1% tarifele practicate de cele trei regionale energetice.
În parlamentul din Sofia azi a avut loc o masă rotundă dedicată viitorului energeticii verde.
Proprietarii de centrale solare şi eoliene au respins propunerile Comisiei pentru reglementări în energetica, avertizând că experţii acesteia au luat în calcul numai o parte din investiţiile făcute.
Din Asociaţia fotovoltaică au apreciat că reducerea tarifelor de achiziţie va extinde peste 20 de ani perioada de recuperare a investiţiilor.