Bulgaria - un nou vârf al numărului de noi infectaţi Covid-19
Începând de joi vor fi închise liceele, universitățile și localurile de noapte. Competițiile sportive se vor desfășura fără public.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 28 Octombrie 2020, 06:51
În Bulgaria se înregistrează un nou vârf al numărului de noi infectaţi şi al deceselor. Se întăresc măsurile de prevenție la nivel național. Începând de joi vor fi închise liceele, universitățile și localurile de noapte. Competițiile sportive se vor desfășura fără public. Polițiștii protestează, cer suplimente la salariile celor din prima linie în combaterea epidemiei. Petio Petkov din Sofia.
Reporter: Peste 2.240 de cazuri noi și 42 de decese a înregistrat în decurs de o zi sistemul național de informare. În ultima săptămână creșterea este cu 76% la un număr de teste cu 45% mai mare. Sofia conduce cu aproape 40% din noii infectaţi, urmată de Plovdiv, Blagoevgrad şi Varna.
La o populaţie de trei ori mai mică de cea a României, cazurile active de COVID-19 sunt peste 20.000. În secțiile de urgență se află 149 de persoane. Situaţia reală este, însă, și mai gravă, a declarat unul din membrii Statului Național Antiepidemic, profesorul Nikolay Vitanov, care estimează că numărul cazurilor active este în realitate 160.000. Din cinci milioane rămaşi în ţară, 320.000 de bulgari au făcut deja cunoștință cu virusul. Sunt și alte cifre ce nu trebuie anunțate, pentru că pot provoca panică, consideră profesorul. Șeful Consiliului de Experți Medicali pe lângă guvern, profesorul Kosta Kostov, a declarat că la baza evoluţiei negative se află nerespectarea măsurilor în școli, în cluburile de noapte și pe stadioane. El a recomandat înăsprirea măsurilor restrictive pe regiuni, pentru că situația diferă mult de la judeţ la județ.
O eventuală carantină națională va trebui să fie de cel puțin 60 de zile ca să dea rezultat. Sistemul sanitar se află, după estimările altor experţi, la limita posibilităților. În multe județe spitalele nu primesc decât urgențe. Sunt amânate până la data de 30 noiembrie intervențiile chirurgicale planificate, ceea ce a provocat nemulțumirea organizațiilor naționale a medicilor şi a pacienţilor. Medicii consideră că Ministerul Sănătății a devenit un minister al coronavirusului, care împiedică tratamentul celor cu alte boli grave şi provoacă haos şi panică.
Este criticată practica unor medici de familie de a-şi diagnostica pacienții prin telefon. Prim-ministrul Boiko Borisov continuă să fie tratat la domiciliu, de unde conduce activitatea guvernului. Printre noii infectați se află procurorul şef, Ivan Geshev, şi patru judecători din Curtea Supremă. Au început proteste ale polițiștilor, care cer suplimente de 30% la salarii pentru cei din prima linie în combaterea epidemiei.