Bulgaria se implică în diversificarea aprovizionării cu electricitate şi gaze naturale a regiunii
Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare a acordat un grant de 1,5 milioane de dolari operatorului bulgar de electricitate.
Articol de Radio România Actualităţi, 26 Iulie 2024, 23:15
Bulgaria se implică în diversificarea aprovizionării cu electricitate şi gaze naturale a regiunii. Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare a acordat un grant de 1,5 milioane de dolari operatorului bulgar de electricitate pentru realizarea unui studiu de fezabilitate a Coridorului Est-Vest dintre Turcia şi Muntenegru, cu extindere în Balcani şi Italia şi care va avea impact deopotrivă asupra României şi Republicii Moldova.
Corespondentul RRA în Bulgaria, Vladimir Mitev, transmite: Analiza trebuie să arate dacă este necesar şi fezabil din punct de vedere economic să se construiască patru noi linii de transport, care ar creşte cu peste 2.000 de megawatti capacitatea de transport a energiei electrice către România, Grecia, Turcia şi Republica Macedonia de Nord, cu posibilitatea de a tranzita energie electrică către Kosovo, Albania şi Italia. Vor fi studiate cererea şi consumul de energie electrică din regiune în prezent şi fluxurile energetice viitoare. Vor fi determinate costul noilor instalaţii şi randamentul preconizat al posibililor investiţii viitoare. "Acesta va fi un proiect foarte mare. Acesta va implica modernizarea sistemului de transport al energiei electrice din Bulgaria. Scopul este de a avea mai multă energie regenerabilă, o reţea electrică mai modernă şi mai sigură", a declarat Kenneth Merten, ambasadorul SUA în Bulgaria, care a participat la ceremonie. "Studiul de fezabilitate va pune, de asemenea, bazele deschiderii unor oportunităţi tot mai mari de a exporta energie către Turcia, Republica Macedonia de Nord, Grecia, Kosovo, Muntenegru şi eventual către Italia", a adăugat acesta, conform site-ului MediaPub. Potrivit ministrului energiei, Vladimir Malinov, Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare este un partener de încredere pentru sectorul energetic bulgar, iar regiunea Caspică şi a Africii de Nord ar putea oferi cantităţi mai mari de electricitate care să fie transportate în regiunea noastră. Bulgaria intenţionează să participe în calitate de co-acţionar cu 20% la proiectul azer de construire a unui cablu submarin care să traverseze Marea Neagră până în Europa pentru a transmite energie din surse regenerabile, care va fi construit în regiunea Mării Caspice. Bulgaria este, de asemenea, o ţară cheie pentru aşa-numitul Coridor Vertical de Gaze, care ar trebui să asigure accesul gazelor naturale de la terminalele greceşti către România, Moldova, Ucraina, Ungaria şi Slovacia.